Hörby MCK har premiär i årets division 2 i början av maj. I juli körs det serietävling på hemmabana. Foto: mostphotos.com

Hörby MCK har premiär i årets division 2 i början av maj. I juli körs det serietävling på hemmabana. Foto: mostphotos.com

”Det blir en tuff serie i år”

Av
Andreas Holm

MOTOCROSS. Stubbarace, Nilssons Motor Cup och serielag i division 2. Lägg därtill en stabil återväxt så har du Hörby motocrossklubb.

1981 bildades klubben av ett gäng motorfantaster. 2014 är en av de största utmaningarna att värva nya, unga motocrossintresserade.

– Vi har nyligen kört igång nybörjarkurser och fler och fler dyker upp på våra teori och körpass. I fjor hade vi åtta nybörjare och de flesta har valt att fortsätta och tävlar för första gången i år, berättar John Mortiér, tävlingsledare och ledamot i Hörby MCK:s styrelse.

Han menar att återväxten kommer men att det går långsamt. Dels kan det vara kostnaden för att köpa en motorcykel för den som vill börja tävla och dels kanske det är klubbens regler menar Mortiér.
– Varje barn som vill börja med motocross går tillsammans med sina föräldrar en nybörjarkurs för att lära sig vilka regler som gäller. Vi i Hörby MCK tycker det är för allas bästa att lära sig vad som gäller om man vill köra och tävla i motocross, förklarar John Mortiér och fortsätter:
– Det är kanske enklare i fotbollen att lämna sina barn på träning och sedan hämta, men här vill vi att föräldrarna engagera sig och får en grundkunskap.

För de unga förare som fortsätter att träna och skaffar tävlingslicens finns möjligheten att senare få representera klubben i serietävling. I fjor flyttades Hörby MCK ned från division 1 och börjar i år om i division 2.
– Bland annat förstördes hela säsongen för vår åkare André Blomkvist när han skadades inför säsongen i en olycka, berättar Mortiér.

Han ser ljust på årets serie som startar den 1 maj och avslutas den 12 oktober i Huskvarna.
– Vi har bland andra bröderna Bengtsson (Rasmus och Robin) från Eslöv och förhoppningsvis tävlar André Blomkvist för oss. Han är tidigare tävlar i USA, upplyser Mortiér om Hörbys serielag som leds av ”Robban” Bengtsson, vice ordförande i klubben.
Att avancera direkt är ingen lätt uppgift om man får tro Hörbys tävlingsledare.
– Det blir en tuff serie i år, jag tror grabbarna hamnar någonstans i mitten av tabellen.

Den 27 juli är det serietävling i Hörby. Månaden efter blir det Nilsson Motor Cup och den 18 oktober avslutas tävlingsåret med klassiska Stubbarace.

Publicerad 11 April 2014 10:00