Paulinda Friberg har fått pengar som gör att hon kan satsa ännu mer mot sitt stora mål - oS 2016. Foto: Andreas Holm/Arkiv

Paulinda Friberg har fått pengar som gör att hon kan satsa ännu mer mot sitt stora mål - oS 2016. Foto: Andreas Holm/Arkiv

Den ridande frisörskan

Av
Andreas Holm

DRESSYR. I kampen mot VM och OS-ryttare har Paulinda Friberg slagit sig in i eliten. Frisörskan från Löberöd blev ett namn på mångas läppar då hon gick från nationell till internationell grand Prix-debut på åtta veckor i fjor. Nyligen blev hon 100 000 kronor rikare då hon blev Jubileumsstiftelsens första stipendiat.


– Först förstod jag inte att det var sant, det var ju stor konkurrens och många bra ryttare att välja mellan, berättar Paulinda Friberg som fick ta emot prischecken av prinsessan Madeleine.
Till skillnad från många ryttare gör Paulinda allt själv. Hon har utbildat dressyrhästar, äger sina hästar själv, och sitt 12-åriga stjärnsto Di Lapponio köptes 2003.
– Då var hon två och ett halvt år. Sedan dess har jag tränat henne själv och hon började tävla som sjuåring.

Fem hästar

Totalt har Paulinda fem hästar och varvar träning med jobbet som frisörska i Lund. Att skynda långsamt har varit ett vinnande koncept.
– Min metod har varit att hästarna ska känna sig trygga i det de gör och inte stressa fram något. Allt får ta sin tid och ibland är det som ett lotteri – man vet inte om man köpt en vinnarhäst eller inte, menar Paulinda, som i fjor bland annat blev fyra vid Grand Prix special i tyska Verden och tävlade i Falsterbo horse show.

Annorlunda väg

Att hon valt en något annorlunda väg till sin framgång har fått många att höja på ögonbrynen. Paulinda minns när hon berättade om detta när hon var på resa i Tyskland.
– Många menade att ingen tävlar på elitnivå utan att vara proffs. De tyckte det var konstigt, men samtidigt imponerande, att jag jobbade som frisör och tävlade på elitnivå, berättar Paulinda och ler.

”Har drivkraften”

Efter många år av hårt slit kom belöningen i form av ridförbundets nyinstiftade stipendium på 100 000 kronor.
”Paulinda Friberg har drivkraften och målmedvetenheten som krävs för att på kort sikt nå långt i dressyr. Hon gör en gedigen satsning och har utbildat häst efter häst till Grand Prix-nivå”, lyder en del av motiveringen från Svenska ridsportförbundets Jubileumsstiftelse.
– Nu kan jag träna mer och förbereda mig ännu bättre för mitt mål att få delta i OS i Rio 2016.

Paulinda Friberg med diplom, blommor och prischeck från stipendieutdelningen i Stockholm. Foto: Privat

Paulinda Friberg med diplom, blommor och prischeck från stipendieutdelningen i Stockholm. Foto: Privat

Publicerad 10 January 2014 09:00