Paulinda Friberg har på kort tid både vunnit och placerat sig högt i Grand Prix-tävlingar både i Sverige och utomlands. Foto: Emelie Lefevré

Paulinda Friberg har på kort tid både vunnit och placerat sig högt i Grand Prix-tävlingar både i Sverige och utomlands. Foto: Emelie Lefevré

Paulinda stjärna över en natt

Debut från nationell till internationell Grand Prix dressyr på kort tid

Av
Andreas Holm

DRESSYR. Hon delar sin tid mellan stallet i Eslöv och frisörsalongen i Lund. I kampen mot VM och OS-ryttare har Paulinda Friberg slagit sig in i eliten. Nyligen blev hon fyra vid Grand Prix special i tyska Verden och kanske snart är aktuell för landslaget.


Det började i våras, debut i Grand Prix-tävlingarna med två segrar och en fjärdeplats. Placeringen gav Paulinda möjlighet att få tävla i anrika Falsterbo horse show. Tack vare en placering på en av Sveriges största tävlingar började resan mot att slå sig in i eliten. Med en fjärdeplats i GP Special i Tyskland ligger vägen allt närmare landslaget med ryttare som Minna Telde och Patrik Kittel.
– Jag var den enda av 27 som inte var proffessionell ryttare i Tyskland, säger Paulinda Friberg, som visat att man som amatör kan nå toppen.

Åtta veckor

Från nationell till internationell debut tog det åtta veckor.
– Det är väldigt snabbt, nästan helt galet, men jag har varit väl förberedd.
Att Flyinge hästsportsklubbs ryttare dessutom fick respektingivande 70,375 procent imponerade.
– Det är inte ofta en debutant får över 70 procent. Det var en enorm känsla att sätta bra resultat i konkurrens med världsryttare som Nadine Capellmann och Hubertus Schmidt.
Förutom sitt deltidsyrke håller Paulinda privatlektioner i dressyr och rider själv in och tränar sina egna hästar.
Just nu står fem unga lovande hästar i stallet men det är en – Di Lapponia T – ett tolvårigt sto, som startat Grand Prix-dressyr.
– Jag köpte henne när hon var två och ett halvt år och har själv utbildat henne till Grand Prix, förklarar Paulinda.
Av dressyrlandslagets förbundskapten Bo Jenå har ekipaget fått fina vitsord.
”Bra struktur, ambitiös med rätta viljan och en häst som har lätt för det svåra”, beskriver Jenå i ett skriftligt omdöme.

OS är målet

– På kort sikt är målet SM och förhoppningvis NM nästa år. Det långsiktiga målet är OS i Rio 2016, säger Paulinda och fortsätter.
– Det händer mycket saker nu. Jag har två sponsorer men behöver fler så kan jag klara av att fortsätta satsa och tävla på hög nivå. Förhoppningsvis kommer också chansen i landslaget.
I bagaget finns ett antal segrar och placeringar i Grand Prix och Grand Prix special både nationellt och internationellt. Mer ska det bli. Planeringen tillsammans med Bo Jenå är i full gång på vad som komma skall.
– Jag är en perfektionist, vill att allt ska vara perfekt men samtidigt gäller det att ha båda fötterna på jorden, menar Paulinda Friberg.


Publicerad 30 August 2013 09:00