”Järngänget” bakom SM och Special Olympics, Anders Hinn, Karl-Erik Malmgren, Carina Hinn och barnen Walter och Cornelia Hinn tog en paus i förberedelserna ute på Berga IP.

”Järngänget” bakom SM och Special Olympics, Anders Hinn, Karl-Erik Malmgren, Carina Hinn och barnen Walter och Cornelia Hinn tog en paus i förberedelserna ute på Berga IP.

Dags för fotbollsfest i Mellanskåne

SM och Special Olympics i Eslöv och Trollenäs

Av
Jeanette Thelander

FOTBOLL. På lördag invigs SM och Special Olympics med pompa och ståt på Berga IP i Eslöv. Bland annat kommer Team Jakob från Körslaget att framträda och kommunalrådet Cecilia Lind håller invigningstal. En dryg timme därpå brakar den loss, fotbollsfesten som drar 800 entusiastiska människor till Mellanskåne.
Några dagar innan råder febril aktivitet på Bergaskolan, där 24 lag kommer att inkvarteras under helgen. Robert Sjöström monterar just de sista brandlarmen så att allt ska vara tryggt och säkert när deltagarna kommer.
Karl-Erik Malmgren i arrangörsklubben Trollenäs IF, går tillsammans med dottern Carina Hinn och hennes familj, igenom hur man på bästa sätt ska organisera tävlingskansli, servering och annat under tävlingsdagarna. Det är mycket som ska hinnas med. Men Trollenäsfolket tycks ha allt under kontroll. Redan i april 2010 började man arbeta med arrangemanget, som genomförs i samarbete med Svenska handikappidrottsförbundet, Skånska handikappidrottsförbundet och Eslövs kommun.

Gott gensvar

- Vi har varit ute i god tid och vi har dessutom fått ett gott gensvar från sponsorerna, förklarar Carina sitt lugn. Totalt kommer 37 lag att delta, åtta av dem kommer från Grunden Bois i Göteborg.
Trollenäs, som har haft igång sin verksamhet för funktionsnedsatta sedan 2003, har med två egna lag i turneringen. De mest långväga gästerna kommer från Härnösand, 100 mil bort. De lag som har valt inkvartering på annat håll än i Bergaskolan finns bland annat på hotell i Lund, som också sörjer för disco och kvällsbuffé på lördagskvällen.
SM-klassen är den vassaste. Special Olympics är öppet för alla och indelat i olika divisioner/nivåer efter spelkunnande. Det innebär att deltagarna i samma lag kan vara olika gamla och i lagen finns både damer och herrar. I programbladet vädjar tävlingsledningen till deltagarna att matcha sina lag ”så att förnedring icke uppstår”.

Gruppspel i Trollenäs

- Det är lagledningen som ansvarar för att man anmäler sig till en lämplig nivå. Visst skulle man kunna anmäla sitt lag till en ”lättare” klass och därmed vinna ohotat, men det brukar fungera bra och bli fair play, säger Karl-Erik Malmgren. När vi är tveksamma till exempel, så brukar vi välja den svårare av de båda klasserna man tvekar emellan.
Matcherna spelas enligt Svenska fotbollsförbundets sjumannaregler och i SM är speltiden 2x25 minuter, i Special Olympics 2x15 minuter. Berga IP i Eslöv är huvudarena med flera olika spelplaner, men några av gruppspelsmatcherna avgörs i Trollenäs under lördagen.

Publicerad 07 August 2011 16:54