"Det kom en hel del folk trots vädret och det var aldrig snack om att avbryta helt", säger Adam Kolota. Foto: Huskylyan

Draghundstävlingen snöade bort

Arrangören: ”Det var bara att ta ut slädarna istället“

Av
Linus Ahlin

DRAGHUNDSSPORT. Skånedraget skulle ha körts på barmark och blivit den första draghundstävlingen någonsin i söder. Efter en lång tids planering snöade tävlingen i Ullstorp, strax utanför Höör, bort.

Helgens snökaos satte stopp för allt vad priser och medaljer heter – fast det krävs mer än en skånsk vargavinter för att hålla draghundsentusiasterna borta från spåren.
– Det var bara att ta ut slädarna istället. Det kom en hel del folk trots vädret och det var aldrig snack om att avbryta helt. Nu körde vi tidsträning på snön istället, säger Adam Kolota som var en av arrangörerna.
Draghundssporten blir allt större i södra delarna av Sverige. Arrangörerna till Skånedraget räknade med det sedvanliga milda vintervädret och fick tillstånd som gällde för körning på barmark av förbundet. Det var, ironiskt nog, det vita pudret som gjorde att tävlingen inte kunde genomföras, då tillståndet inte gällde för snön.
– För vår del var det såklart synd att snön kom, men det gick jättebra ändå. Det kom till och med folk från Danmark och det fanns en del Höörsbor som kollade på i spåret.
Tro inte att arrangörerna har gett upp om den första draghundstävlingen i Skåne. Redan nu spottas det i nävarna för ett nytt försök.
– Vi siktar på att arrangera en tvådagarstävling i februari eller mars istället, säger Adam Kolota.

Joakim Persson fokuserar i snöyran.

Joakim Persson fokuserar i snöyran.

Iréne Ax manar på sina hundar.

Iréne Ax manar på sina hundar.

Bo Petersen var en av de danska besökarna som drog på i snön.

Bo Petersen var en av de danska besökarna som drog på i snön.

Medaljer på SM

Tre Höörsbor lyckades ta sig upp på pallen på SM som avgjordes tidigare i år. Adam Kolota tog guld, Lotta Dirland silver och Sandra Olofsson brons.

Publicerad 21 December 2009 13:30