Flera av kommunens toppolitiker var med och tog första spadtaget. Bland annat kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson, miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Bengt Andersson samt nämndens första vice ordförande Janett Andersson. Även Eslövs stadskärneförenings ordförande Sevim Mehmet var på plats.

Flera av kommunens toppolitiker var med och tog första spadtaget. Bland annat kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson, miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Bengt Andersson samt nämndens första vice ordförande Janett Andersson. Även Eslövs stadskärneförenings ordförande Sevim Mehmet var på plats. Foto: Jonatan Westerlind

Här tas första spadtaget för Stora torg

Beräknas bli klart 2021

ESLÖV. Efter en flera år lång process satte ombyggnationen av Stora torg igång med pompa och ståt på onsdagsförmiddagen.

Av
Jonatan Westerlind

Jon W Loman

På onsdagsförmiddagen samlades ett trettiotal personer på Stora torg i Eslöv för att bevittna det första spadtaget för torget ombyggnation. Den har planerats i flera år och sedan i början av hösten har entreprenörer kunnat lämna in anbud med ombyggnadsförslag på Stora torg till Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Från början var det tänkt att bygget skulle börja redan i november, men det har dragit ut på tiden och första spadtaget togs under onsdagen.

– Det känns skönt att komma igång efter en lång process. Vi vill höja attraktiviten att bo i Eslöv, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S).

I sitt tal på onsdagens ceremoni sa Johan Andersson att ledorden när man tagit fram planen för torget har varit att det ska bli tidlöst, lekfullt och djärvt samt en naturlig mötesplats. Dessutom hoppas man på att torget ska främja centrumhandeln. Sevim Mehmet, ordförande i Eslövs stadskärneförening stämde in.

– Handlarna är väldigt positiva till det här. Det här skapar mötesplatser för Eslövsborna, sa hon i sitt tal.

Bengt Andersson (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden lyfte även han fram centrumhandeln som en viktig del av ombygnationen.

– Vi känner av samma saker här som i de flesta andra kommuner i Sverige. Vi vill att detta ska hjälpa centrumhandeln och att torget ska bli en trygg plats, säger han.

Första stegen mot ombyggnationen av torget togs 2015 då kommunen började samla in åsikter från invånarna om vad som borde göras med centrum. Arbetet kommer att färdigställas etappvis men förhoppningen är att det ska vara helt klart år 2021.

Under tisdagen tog kommunstyrelsen dessutom beslut om att ställa sig bakom detaljplanen för Gjutaren 10, där Bert Andersson Bygg AB vill bygga ett niovåningshus.

– Alla partier i kommunstyrelsen är possitiva till förslaget, säger kommuhnalrådet Johan Andersson.

Förslaget ska nu gå vidare till Kommunfullmäktige som kommer att fatta det slutgiltiga beslutet om förslaget.

Illustration av hur Stora torg i Eslöv ska se ut efter ombyggnaden.

Illustration av hur Stora torg i Eslöv ska se ut efter ombyggnaden. Sydväst arkitektur och landskap

Publicerad 08 January 2020 14:12