Den utpekade gärningsmannen friades eftersom att det inte fanns några vittnen eller teknisk bevisning som knöt honom till brottsplatsen.

Den utpekade gärningsmannen friades eftersom att det inte fanns några vittnen eller teknisk bevisning som knöt honom till brottsplatsen. Foto: Domstolsverket/Patrik Svedberg

Polisen valde att inte jaga utpekad gärningsman efter misshandel

Offret namngav gärningsmannen efter den brutala misshandeln

ESLÖV. En sedan tidigare känd brottsling pekades ut av offret för en brutal misshandel, samma kväll som den ägde rum. Trots det jagades han inte av polisen, något som enligt tingsrätten är en anledning till att han inte kunde dömas.

Av
Jonatan Westerlind

I februari i år misshandlades en man i 20-årsåldern brutalt i centrala Eslöv. En bekant till mannen slog honom i huvudet med ett tillhygge så att han trillade omkull och tappade medvetandet. När polisen kom till platsen kunde mannen identifiera gärningsmannen och skrev ner hans namn på en lapp. Trots det påbörjades inte någon jakt på den utpekade mannen. Det uppger SKD.

Till slut ledde polisens utredning ändå fram till att mannen kunde ställas inför rätta, där han friades. Detta efter att tingsrätten riktat hård kritik mot polisen. ”Trots att polisen redan samma kväll som gärningen begicks hade uppgift att XX kunde vara gärningsman gjordes ingen som helst ansträngning att lokalisera denne. Inte heller gjordes, så vitt framkommit, den kvällen några försök att hitta själva brottsplatsen trots att det rörde sig om ett mycket allvarligt våldsbrott. Detta är anmärkningsvärt”, skriver tingsrätten i domen, enligt SKD.

Publicerad 26 November 2019 10:51