Årets Joyfest fick cancersjuka och deras anhöriga att lägga sjukdomen åt sidan för en dag.

Årets Joyfest fick cancersjuka och deras anhöriga att lägga sjukdomen åt sidan för en dag. Foto: Pressbild

Årets Joyfest för cancersjuka – en glädjedag för alla besökare

" Vi gör detta för att fira livet"

SVENSKÖP.

När Bengt Nilsson än en gång bjöd in till "Joyfest" för cancersjuka och deras familjer på gården Piledahl under lördagen den 31 augusti så kom drygt 500 personer. En fest som blivit ett uppskattat inslag i den annars mörka vardagen för många cancersjuka.

– Ja, målet med festen är att de som kommer ska ha så mycket att göra att de inte hinner tänka på något annat utom att ha roligt. Efter all positiv feedback vi fått genom åren så vet jag att det är precis så det är också, säger Bengt Nilsson.

Evenemanget skapade Bengt Nilsson själv när hans dotter Anna insjuknande i cancer, 1993. Bara fyra år gammal fick hon beskedet från läkarna att hon bara hade 25 procents chans att överleva och att hon måste kämpa för att ta sig igenom sjukdomstiden.

Foto:Pressbild

– Läkarna uppmanade mig att göra något för Anna som skulle få henne att kämpa och det hon önskade sig var en fest, en sådan fest som hennes farfar en gång haft, som hon sa. Jag såg till att ordna detta men natten innan blev hon så dålig att vi fick åka in akut till sjukhuset. Hon fick kopplas på med ett flertal mediciner och dropp. Jag sa då, att lovar du att kämpa så kommer jag göra allt för att du ska få din fest. Hon fick sin fest och hon kämpade. Emellanåt fick vi bära runt henne men festen blev av och sedan dess har vi med jämna mellanrum fortsatt att hålla festen för cancersjuka.

Foto:Pressbild

Kämpandet gav resultat och Anna friskförklarades 2000.

– Nu gör vi detta för alla andra som drabbats. Att fortsätta med de här festerna har varit ett sätt att tacka för livet. Jag har fått äran att bli morfar till två fina barnbarn. Samtidigt vet jag att det just nu är många andra som kämpar, som den här festen betyder väldigt mycket för.

Årets fest bjöd på allt från halmade balvagnar i traktorkortege, motorcyklar, rallybilar, musikstationer livsräddningselikopter, ballongsläpp, lantbruksmaskiner, clownmålning och mycket mer.

Föto:Pressbild

– Det som blev över från festen kommer vi att dela ut till barnen på Lunds barnsjukhus, berättar Bengt Nilsson.

Publicerad 02 September 2019 19:51