Paulinda Friberg och Di Lapponia gör debut i världscupsammanhang när de tävlar i Göteborg horse show. Foto: Andreas Holm

Paulinda Friberg och Di Lapponia gör debut i världscupsammanhang när de tävlar i Göteborg horse show. Foto: Andreas Holm

Gör debut i världscupen

Av
Andreas Holm

DRESSYR. Knappt ett år efter sin nationella debut gör nu den ridande frisörskan Paulinda Friberg från Äspinge sin första världscuptävling. Det kunde heller inte vara mer perfekt än att få göra det hemma i Sverige i Göteborg horse show.
– Jag känner mig taggad och vill visa upp vad jag och Di Lapponia kan, säger Paulinda.
I fjor tilldelades hon det nyinstiftade ridsportens jubileumsstipendium och fick sedan en plats i utmanargruppen, b-gruppen i dressyrlandslaget.

Överraskande samtal

Nu får Paulinda, tillsammans med meriterade ryttare som Patrik Kittel och Malin Hamilton tävla i Göteborg horse show. Det överraskande beskedet fick hon av förbundskapten Bo Jenå.
– Han ringde upp mig och jag trodde bara att vi skulle prata om min tävling i Norge. Då frågade han i stället ”vill du vara med i Göteborg?”. Det var inte svårt att tacka ja, det är en ära och få förunnat att få chansen som utmanare, menar Paulinda.
Debuten görs på fredag den 28 februari men redan idag onsdag inleds tävlingarna i Scandinavium. Paulinda Friberg och hennes 12-åriga sto Di Lapponia laddade inför den femstjärniga världscupen med tävling i norska Vestfold.
– Vi har gjort få inomhustävlingar och det var bra att få en till i kroppen.

Fyra i Norge

I sina tre starter blev ekipaget som bäst fyra i en jämn tävling.
– Jag är nöjd med tanke på att vi inte tävlat sedan början av november och vi hade lite otur med stolpe ut med placeringarna, säger Paulinda, som ändå känner positiva vibbar.
– Hon (Di Lapponia) är i riktigt bra form och allt går enligt planerna.
Äspingeryttaren hoppas på framgång i Göteborg så att fler får upp ögonen för henne.

Hon har kämpat i många år, köpt Di Lapponia för egna medel och tränat henne själv, samtidigt som hon varvat träningarna i stallet med sitt frisörsyrke i Lund.
– Jag hoppas att det ger ett ökat intresse och kanske finns det någon som vill hjälpa mig att nå min dröm OS. Det kostar mycket att tävla och med många bäckar små kan det gå vägen. Just nu vill jag inte sluta som frisör och mina kunder blev faktiskt lite oroliga när de fick reda på att jag skulle tävla i Göteborg. Jag fick lova dom att inte sluta än, säger Paulinda och skrattar.

Paulinda betonar att hon känner en stolhet att vara utvald att från utmanargruppen få tävla i världscupen.
– Jag ska minsann visa vad jag kan, vi har inget att förlora och slår ur underläge.

Publicerad 24 February 2014 08:00