Oftast tufft arbete, men ändå en dröm som har förverkligasts för Henrik och Sara. Foto: Peter Löfström

Oftast tufft arbete, men ändå en dröm som har förverkligasts för Henrik och Sara. Foto: Peter Löfström

”Det är en livsstil”

Drömmen blev verklighet för företagarna Henrik och Sara

Av
Peter Löfström

HÖRBY. Det började som en kul hobby: ett par får, inhyrda på en gård på landet. Nu driver Henrik och Sara företaget Ekes Lamm i Farboret utanför Hörby. Allt fler djur och större byggnader kräver allt mer av de unga företagarna, som ändå trivs med tillvaron. ?Det här är en livsstil?, säger Sara Rosenius.
I maj deltar Henrik Andersson-Rosenius och Sara Rosenius i den grupp med unga entreprenörer som är inbjudna till Stockholm för att träffa miljöministern. Näringsliv Skåne och de skånska kommunerna har valt ut ett företag från varje kommun med fokus på hållbar utveckling. (Se artikel längre ner på sidan.)
Henrik och Sara ser fram emot mötet och tar med sig ett par frågor till miljöminister Lena Ek:
– Vill politikerna verkligen satsa på svensk lantbruksnäring?
– Borde inte alla länder i EU ha samma hårda djurhållningsregler som vi har?

Mindre slakteri

För Henrik och Sara är miljötänket en viktig bas i företaget. En del av lammen levereras till Scan i Hörby, en del till ett mindre slakteri i Illstorp, som även styckar och säljer färdiga köttlådor.
– Det känns bra att vi själva lastar djuren och kör dem dit. Djuren mår bättre av det, säger Sara.
Hon hade ?inte ens en vandrande pinne? när hon var liten, berättar hon. Men på gymnasiet hade hon en veckas praktik på en ladugård, som väckte intresset för att arbeta med djur.

Jobbar som säljare

Henrik berättar att han alltid har drömt om att jobba med djur tillsammans med sin framtida livspartner. Än så länge har han kvar jobbet som säljare medan Sara jobbar heltid med djuren.
Bilden på sidan ett i dagens tidning kan ge intryck av en idyll, där det unga paret gullar med lammen tillsammans med hunden Charlie.

Tufft jobb

Men även om Henrik och Sara trivs med den livsstil de har valt, så handlar det för det allra mesta om ett tufft jobb som tar mycket tid. I vintras lammade fler än 250 tackor på gården i Farboret utanför Hörby.
– Då är det i princip jobb 24 timmar om dygnet, säger Sara och berättar att hennes mamma brukar komma (?från norra Uppland!?) för att hjälpa till när tackorna lammar.
De köpte gården 2010 och sedan dess har verksamheten fortsatt att växa.
– Det finns lönsamhet i det vi gör. Lammlådorna säljer sig nästan själva. Men vinsten går till investeringar, nya får och nya byggnader, säger Henrik.

Bygga till

En del av fåren är i dag inhyrda i stall hos grannarna, men Henrik och Sara planerar att bygga till på den egna gården.
– Jag tycker det är fantastiskt att det går, funderar Henrik och tillägger: Jag har alltid fått höra att det är omöjligt att få det att gå ihop när man startar eget.
Men både Sara och Henrik påpekar i det här sammanhanget det som är grundförutsättningen:
– Om du inte är beredd att jobba hårt och mycket så går det aldrig.

Djuren går före

Samtidigt är de unga entreprenörerna medvetna om risken för att lägga alltför mycket tid på företaget.
– Det finns alltid jobb att göra, men ibland måste man kunna säga: Nej, nu gör vi något annat.
Kan ni göra det?
– Vi försöker lära oss det, säger Henrik och ler.
Sara tillägger:
– Men djuren går alltid före, förutom vår dotter förstås. Så ofta slutar det ändå med att vi tänker att vi får gå på bio en annan gång?

Publicerad 22 April 2013 16:26