Företaget Skandnavisk ytförädling är i goda händer. När Ingvar Persson snart går i pension tar sönerna Jens och Fredrik över verksamheten. Foto: Marek Stefaniak

Företaget Skandnavisk ytförädling är i goda händer. När Ingvar Persson snart går i pension tar sönerna Jens och Fredrik över verksamheten. Foto: Marek Stefaniak

Här är dåliga tider goda tider

Årets företag i Eslöv gynnas av lågkonjunkturen

ESLÖV. Skandinavisk ytförädling går bra när det är dåliga tider. Nyckeln till framgång stavas hållbarhet. Lokaltidningen besökte Årets företagare i Eslöv för att prata affärsidé och framtidsutsikter.

När tidningen anmäler sig i receptionen på Åkermans väg är grundaren och ägaren Ingvar Persson ute på verkstadsgolvet. En tämligen vanlig syn på Skandinavisk ytförädling.
– Jag far gärna omkring på verkstadsgolvet och är mer arbetsklädd än kontorsklädd, berättar han.

Företagets affärsidé går ut på att spara pengar åt kunderna genom att förlänga olika maskindelars livslängd. Detta görs genom maskinbearbetning, svetsning och termisk sprutning.

Den sistnämnda tekniken är något av företagets specialitet och går ut på att metaller smälts ner och sprayas på som en extra ytbeläggning på maskindelar. Tack vare detta kan kunder som Tetra Pak, ABB, Stora Enso, Tarkett och SCA lägga mindre pengar på underhåll och korta ner produktionsstoppen.
– Till en början vände sig kunderna till oss när en maskindel redan var sliten. Numera utför vi hälften av våra jobb på helt nya maskindelar.

Man skulle kunna tro att företagen som ursprungligen levererar delarna till de olika företagen har ett horn i sidan till Skandinavisk ytförädling. Men så är inte fallet.

När blöjtillverkaren SCA i Falkenberg anlitade Skandinavisk ytförädling dröjde det inte länge förrän SCA:s maskinleverantör hörde av sig och undrade varför SCA inte beställde fler reservdelar.
– När leverantören fick höra om Skandinavisk ytförädling bestämde de sig för att behandla alla sina nya delar hos oss från första början, berättar Ingvar Persson.

Den termiska sprutningen är inte det enda som får företaget att sticka ut från mängden. När lågkonjunkturen slår hårt mot många företag är det "business as usual" för Skandinavisk ytförädling – om inte ännu bättre.
– Företagen blir ju mer benägna att se över sina kostnader när ekonomin krisar, och då hittar de oss, berättar Ingvar Persson.

Att förlänga maskindelars livstid, och på så sätt bidra till ett mer hållbart samhälle, är också en av anledningarna till att Ingvar Persson fått utmärkelsen Årets företagare i Eslöv.
– Jag blev glatt överraskad av utmärkelsen. Det känns som ett kvitto på att jag och mina duktiga medarbetare har gjort rätt.

Inom en snar framtid väntar pension för grundaren. Men företaget är i goda händer i form av sönerna Jens Ekelund och Fredrik Svanlund, som köpte in sig i verksamheten när Ingvar Perssons tidigare kompanjon lämnade företaget.
– Jag arbetade som IT-konsult men sadlade om och lärde mig termisk sprutning när IT-bubblan sprack under 90-talet, berättar Jens Ekelund.

Brodern Fredrik hade redan åtta års bakgrund inom verkstadsindustrin när han bestämde sig för att hjälpa sin far.
– Det kändes som en naturlig fortsättning, samtidigt tror jag att det var nyttigt för mig att börja någon annanstans, säger Fredrik Svanlund.

Jens Eklund sköter redan en del av kundkontakterna och kommer att ta över den delen helt när Ingvar Persson stiger av. Fredrik Svanlund blir kvar på verkstadsgolvet där hans kompetens inom maskinbearbetning behövs.
– Jag tror att arbetsbördan blir hyfsat jämt fördelad. Jag kan ju bara det här med termisk insprutning, och när kunderna anlitar oss för maskinbearbetning kommer Fredrik att hjälpa mig med avtal och planering, säger Jens Eklund.

Ingvar Persson litar fullt ut på att sönerna har vad som krävs för att ta över stafettpinnen. Och på sätt och viss blir det ett generationsskifte i dubbel bemärkelse.
– Många av mina gamla kunder börjar försvinna, samtidigt som Fredrik börjat knyta kontakter med en ny generation kunder, konstaterar Ingvar Persson.

Trots stundande pension kan sönerna dock räkna med att Ingvar Persson har ett finger med i spelet även i fortsättningen.
– Jag kommer nog ha svårt att hålla mig helt borta. Och tack vare internet kan jag ju alltid komma med kloka råd även hemifrån, säger han

Efter 24 år trivs Ingvar Persson fortfarande bäst ute på golvet. Här inspekterar han hur en gigantisk skruv till ett lastfartyg blir förädlad. Foto: Marek Stefaniak

Efter 24 år trivs Ingvar Persson fortfarande bäst ute på golvet. Här inspekterar han hur en gigantisk skruv till ett lastfartyg blir förädlad. Foto: Marek Stefaniak

Termisk sprutning är företagets specialitet. Foto: Marek Stefaniak

Termisk sprutning är företagets specialitet. Foto: Marek Stefaniak

Skandinavisk ytförädling

Namn: Skandinavisk ytförädling Grundat: 1988 Antal anställda 1988: 5 stycken Antal anställda 2012: 20 stycken Omsättning 1988: 2 miljoner kronor Omsättning 2012: 22 miljoner kronor

Publicerad 28 September 2012 00:00