Att Annika Nilsson sedan många år tillbaka bott i Hörby kommun ser hon som en fördel i sitt arbete som näringslivschef.

Att Annika Nilsson sedan många år tillbaka bott i Hörby kommun ser hon som en fördel i sitt arbete som näringslivschef. Matilda Sädås.

Hon värnar om det lokala näringslivet

”Det är fantastiskt inspirerande och stimulerande”

HÖRBY. Efter nästan tio år som näringslivsutvecklare i Hörby kommun tillgavs Annika Nilsson i februari rollen som tillförordnad näringslivschef. Intresset för lokala näringsidkare och kärleken till det lilla samhället har dock funnits betydligt längre än så.

Av
Matilda Sädås

Annika Nilsson föddes i Malmö 1968, men spenderade som barn mycket tid i Ludvigsborg.

– När jag var ett år gammal köpte mina föräldrar en stuga där, så kopplingen till Hörby och Mittskåne har egentligen alltid funnits, säger hon.

21 år gammal lämnade hon Malmö för att först bosätta sig i Höör och därefter Hörby. Fem år senare kom hon för första gången i kontakt med kommunen i ett arbetsrelaterat syfte.

– Jag sökte en tjänst på kommunens personalavdelning och glömmer aldrig samtalet jag fick när de ringde och berättade att jag fått jobbet. Jag blev så glad, säger hon och skiner upp vid minnet.

Mycket har hänt sedan dess. Annika Nilsson har inte bara lämnat tjänsten på personalavdelningen. Hon har även arbetat som informatör under en kortare period och på senare tid alltså verkat som näringslivsutvecklare och näringslivschef.

– Jag har alltid gillat att arbeta med människor. Bemötande och service ligger mig varmt om hjärtat. Fördelen med att jobba i en liten kommun är att jag får ta del av helheten och hitta kreativa lösningar för både stort och smått. Det är en trevlig utmaning, säger hon.

Rollen som tillförordnad näringslivschef har hon axlat med glädje.

– Det är fantastiskt inspirerande och stimulerande. Jobbet skiljer sig dock inte jättemycket från det jag hade som näringslivsutvecklare, säger hon.

Under åren som Annika Nilsson varit verksam i kommunen har också Hörby förändrats. I dag är det ett lantbrukarsamhälle på frammarsch.

– Vi har en ökad efterfrågan på industrimark, både från verksamheter som kommer utifrån och redan etablerade företag som vuxit ur sina befintliga lokaler, säger hon.

Näringslivet i Hörby består främst av företag inom jord- och skogsbruksbranschen. Där finns också en stor andel verksamheter etablerade inom bygg och handel. Att många söker sig till kommunen tror Annika Nilsson delvis beror på ortens placering.

– Hörby ligger mitt i Skåne. Vi har bra kommunikationer till de intilliggande storstäderna, vilket ger företagen bra förutsättningar att verka här. Läget är på många sätt perfekt, säger hon.

Företagen i Hörby har en god lönsamhet och tillväxt sett till antalet anställda, enligt Annika Nilsson.

– Det kan dels bero på rådande konjunktur. Jag tror även att många av våra företag har en stabil grund att stå på, säger hon.

För att göra kommunen ännu bättre ser Annika Nilsson flera utvecklingsmöjligheter.

– Jag vill att det ska vara enkelt att verka som företagare i Hörby. Vi behöver därför bli bättre på upphandlingar, få loss ännu mer detaljplanemark och fortsätta effektivisera och digitalisera vår service till företagen, säger hon.

Trots att Annika Nilsson varit verksam i kommunen i nästan 25 år har hon inga planer på att se sig om efter någonting annat.

– Om fem år hoppas jag att jag är kvar som näringslivschef i kommunen. Om jag får den möjligheten kommer jag fortsätta att prioritera våra företagare. Jag ser även att vi i framtiden utökar samarbetet med våra grannkommuner, säger hon och tillägger:

– Jag vill att Hörby ska vara en bra kommun att bo, verka och besöka.

Fakta

Ålder: 51 år.

Gör: Arbetar som tf. näringslivschef i Hörby kommun.

Bor: I centrala Hörby.

Familj: Sambo, en bonusson och två egna döttrar.

Intressen: Dansa. Är även svag för god mat och dryck.

Det här klarar jag mig inte utan: Ett socialt liv.

Publicerad 14 January 2020 15:00