Esperssons åkeri har i dag 47 transporter som trafikerar Sveriges vägar 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.

Esperssons åkeri har i dag 47 transporter som trafikerar Sveriges vägar 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Anni Nilsson

Ett familjeföretag i framkant

Mjölken har varit en röd tråd

HÖRBY.Det som började med en lastbil för kortare mjölkkörningar är i dag ett nationellt transportföretag i framkant. På 50 år har Esperssons åkeri i Hörby gått från att vara ett enmansföretag till att ha 47 bilar och ett 80-tal anställda.

Av
Matilda Sädås

Året är 1969 när Hörbybon Kjell Espersson bestämmer sig för att starta ett eget åkeri. Han köper en lastbil och börjar bedriva en verksamhet som går ut på att hämta mjölk hos lokala lantbrukare. Kjell har vid tidpunkten två söner och den yngsta är då bara fem år gammal.

– Jag minns att vi ibland åkte med pappa under hans mjölkrundor. Min bror som är ett par år äldre än jag kunde stå på flaket medan han körde, men jag var för liten och fick sitta i förarhytten, säger Stefan Espersson som i dag driver det företag pappan startade.

Med tiden går Kjell Esperssons verksamhet från att enbart hämta mjölk hos de lokala lantbrukarna till att distribuera i butik. Åkeriet kör till en början för Hörby Mejeri och får efter ett par år även uppdrag av såväl Martin Olsson Restauranghandel som Svensk Cater.

1983 börjar både Stefan och hans bror Conny Espersson att köra för åkeriet. När pappan 14 år senare går bort är det de båda bröderna som tar över verksamheten och driver den vidare.

– När pappa dog fanns det inget att välja på. Det kändes självklart att vi skulle förvalta hans arv och driva företaget vidare. Det är Conny och jag som sedan byggt upp det som i dag är Esperssons åkeri, säger Stefan Espersson.

I dag har åkeriet totalt 47 bilar och ett 80-tal anställda. Verksamheten genomför körningar för företag som Dagab, Postnord, Trygve Bengtsson åkeri och Hörby kommun. Varorna som fraktas består av allt från juicer till yoghurtar och varm mat.

– Vi ville ha flera ben att stå på och har därför valt att utvidga verksamheten. Det gör att vi inte blir lika sårbara om det skulle hända någonting, säger Stefan Espersson.

Sedan 1993 har Esperssons samarbetat med Skånemejerier. Det gör att mjölken funnits med som en röd tråd genom åkeriets 50-åriga historia – en era som nu ser ut att vara över.

– Skånemejerier har valt att teckna avtal med ett annat åkeri. Vi kommer att köra för dem fram till mars 2020, men sen är det över, säger Stefan Espersson och tystnar, innan han tar sats och fortsätter:

– Det känns naturligtvis vemodigt. Mjölken har varit vår grej i 50 år. Samtidigt måste vi ta beslut som gynnar företaget och kanske kan det här få oss att bli ännu bättre på det vi gör.

Esperssons åkeri har bland annat certifierats för sitt miljöarbete och sin trafiksäkerhet av Sveriges åkeriföretag. De har dessutom godkänts som ett Fair transport-åkeri, vilket innebär att de mäter, öppet redovisar och tar ansvar för ständiga förbättringar som rör trafiksäkerhet, utsläpp och arbetsmiljö.

– Det är osvenskt att säga det, men vi vet att vi är ett av de bättre åkerierna i Sverige. Vi har ordning på saker och är ett av få åkerier som är specialiserade på tempererad transport, säger Stefan Espersson.

Stefan Espersson, vd för Esperssons åkeri i Hörby.

Stefan Espersson, vd för Esperssons åkeri i Hörby. Anni Nilsson

Sedan Conny gick i pension för två år sedan har Stefan Espersson drivit åkeriet i egen regi. Ambitionen är att driva det vidare också fortsättningsvis.

– Får jag bara hålla mig frisk fortsätter jag gärna 15 år till. Jag trivs jättebra med min tillvaro och tycker fortfarande att det är roligt att gå till jobbet, säger han.

Han har även planer på att utveckla företaget ytterligare.

– Kommer rätt tillfälle utökar vi. Det gäller att hela tiden tänka nytt och försöka utvecklas, annars stagnerar verksamheten, säger Stefan Espersson.

Publicerad 14 January 2020 12:20