Bo Bertilsson har drivit Ica Nära Ludvigsborg tillsammans med sin hustru sedan 2001 och ser ljust på framtiden.

Bo Bertilsson har drivit Ica Nära Ludvigsborg tillsammans med sin hustru sedan 2001 och ser ljust på framtiden. Matilda Sädås.

Han ser ljust på lanthandelns framtid

Trots hård konkurrens

HÖÖR/HÖRBY. De har drivit butiken i närmare 19 år. Trots motgångar och hårdnande konkurrens ser Bo Bertilsson och hans hustru ljust på framtiden för Ica Nära Ludvigsborg.

Av
Matilda Sädås

När de gamla ägarna ville göra sig av med den lilla Ica-butiken i Ludvigsborg var kunderna få och lokalerna i stort behov av renovering. Faktum är att förutsättningarna var så dåliga att Ica-koncernen ville lägga ned butiken helt.

– Ica tyckte inte att butiken hade rätt förutsättningar för att drivas vidare, men vi såg hur byn växte och ville ta över den, säger Bo Bertilsson som i dag driver Ica Nära Ludvigsborg tillsammans med sin hustru Helena Bertilsson.

Efter mycket om och men lyckades Bo Bertilsson och hans fru övertyga såväl sin bank som Ica-koncernen om att de skulle få driva butiken vidare. 2001 tog de över ägarskapet.

– Till slut fick vi igenom ett köp, men det var i sista momangen. Det fanns två tjänstemän på Ica som trodde på oss och det är vi väldigt glada för, säger Bo Bertilsson.

Utan någon tidigare erfarenhet av att driva eget fick paret Bertilsson snabbt snurr på verksamheten. Redan de första åren gick försäljningen upp rejält.

– Att omsättningen ökade så fort tror jag beror på att vi kom in med en positiv attityd och förnyade sortimentet, säger Bo Bertilsson.

Med anledning av den fördelaktiga starten bestämde sig paret snart för att utveckla verksamheten ytterligare. Bara tre år efter köpet inledde de en stor upprustning av lokalerna och förnyelse av kassasystemet.

– Vi genomförde en renovering av befintliga lokaler och byggde till en del. Dessutom datoriserade vi kassasystemet vilket gjorde allt mycket enklare, säger Bo Bertilsson.

I dag är Ica Nära Ludvigsborg en uppskattad butik med 14 anställda. Även om omsättningen inte längre ökar i samma takt som i början går verksamheten fortsatt bra, enligt Bo Bertilsson. Att en liten lanthandel står sig i konkurrensen mot stora butiker förklarar han såhär:

– Vi är duktiga på det vi gör. Vi har närheten till kunderna, ett bra sortiment och en prissättning som går i linje med de större butikernas. Därutöver är vi bra på kundbemötandet. Det är väldigt viktigt för oss.

Butikens kunder består till största del av lokala ortsbor, men Ica Nära Ludvigsborg lockar även personer från både Höör och Hörby.

– Jag tror att en del fortfarande föredrar ett lite mindre format framför de stora butiker som finns i dag, säger Bo Bertilsson.

Trots en hårdnande konkurrens ser han ljust på framtiden.

– Det känns positivt. Inte minst med tanke på att byn fortsätter att expandera. Det gör att vi vågar satsa vidare.

Publicerad 13 January 2020 09:56