Genrebild.

Genrebild. Pxhere.

Professorn lär ut biodling till nybörjare

Därför är bin viktiga

HÖRBY. I januari är det kursstart för en återkommande och mycket populär kurs på Vuxenskolan i Hörby. Det handlar om biodling för nybörjare och kursen leds av Bengt Nihlgård, professor emeritus i växtekologi vid Lunds universitet. Han har gett kursen sedan 2006 och har haft över 400 elever.

Av
Jon W Loman

Är bin något du studerat professionellt?

– Nej, men jag har haft många kollegor som studerat dem. Jag har haft bin sedan 70-talet och har sedan dess skött min trädgård utefter vad som har varit bäst för bina, säger Bengt Nihlgård.

Varför är det så viktigt med bin?

– Det är viktigt att bina kommer ut och pollinerar. Utan tillgång till bin så blir skördarna sämre.

Varför är det så viktigt just nu?

– Bina har drabbats hårt av sur och kväverik nederbörd de senaste femtio åren. Det har förändrat växtsammansättningen i naturen och exempelvis gynnat gräsväxter istället för blommor.

Måste man inte kolla med grannarna om man ska ha bin?

– Det beror på. Bor man på en gård så går det ju fint men bor man inne i ett samhälle så bör man informera grannarna. Sen ska man ju tänka på att det tar en del tid. Bin är ju husdjur som ska skötas som alla andra.

Krävs det inte väldigt mycket specialutrustning?

– Ja, en del utrusning behövs men för händiga personer är det saker man kan göra själv.

Men blir man inte väldigt stucken av alla bin?

– Dagens bin är lika fredliga som humlor. Det händer att man råkar klämma åt någon ibland och då får man sig ett stick. Jag blir ganska stucken i händerna för jag tycker det är så klumpigt att använda handskar.

Vad gör man när man blir stucken då?

– Man ska snabbt riva bort gadden med giftblåsan för den fortsätter att pumpa in gift efter att biet flugit iväg. Sen på med lite honung eller sockerlösning så går det över på någon minut.

Publicerad 12 January 2020 09:33