Alve, Robin, Eric och Martin Nilsson driver tillsammans Leibst Plåtslageri i Eslöv. Här i de nya lokalerna på Transportvägen.

Alve, Robin, Eric och Martin Nilsson driver tillsammans Leibst Plåtslageri i Eslöv. Här i de nya lokalerna på Transportvägen. Matilda Sädås

Mångårigt plåtslageriföretag flyttar till nya lokaler

ESLÖV. Det går bra för Leibst Plåtslageri. Företaget från Eslöv har vuxit ur sin gamla verkstad och flyttar nu därför till en ny. Dessutom väntas ett generationsskifte snart äga rum.

Av
Matilda Sädås

De nya lokalerna står fortfarande tomma, men om bara ett par dagar ska alla maskiner flyttas in. I över 50 år har Leibst Plåtslageri bedrivit sin verksamhet på Huravägen i Eslöv – nu blir Transportvägen verkstadens nya adress.

– Arbetsmässigt är det här ett stort steg i rätt riktning. De nya lokalerna är 700 kvadratmeter större än de gamla och betydligt mer moderna, säger Eric Nilsson som driver företaget tillsammans med sin far, farbror och kusin.

Beslutet om att flytta verksamheten togs för lite mer än ett halvår sedan.

– Vi behövde en ny kantmaskin, men hur vi än vände och vred fick vi inte in den i vår gamla verkstad. Då bestämde vi oss – nu bygger vi nytt, fortsätter Eric Nilsson och hans pappa Martin Nilsson fyller i:

– Vi hade helt enkelt vuxit ur de gamla lokalerna.

Därefter har allt gått i rekordfart. Den nya lokalen på totalt 1 600 kvadratmeter har byggts av lokala företagare från Eslöv och står alltså färdig efter bara ett par månader. På taket har en solcellsanläggning monterats som ska göra verksamheten helt självförsörjande.

– Miljön är viktig för oss. Tanken är att vi ska tillverka all den energi vi gör av med helt själva, säger Eric Nilsson.

Med de nya lokalerna börjar ett nytt kapitel i Leibst Plåtslageris långa historia. Inom en snar framtid planeras dessutom för ett generationsskifte. När bröderna Martin och Alve Nilsson går i pension lämnas ansvaret att driva företaget vidare på sönerna Eric och Robin Nilsson.

– Jag har inte bestämt mig för när jag kommer att sluta, men är 64 nu och märker att kroppen blivit svagare, säger Alve Nilsson och hans lillebror tar vid:

– Även om jag kommer att jobba kvar några år till, är tanken att pågarna ska ta över ledarskapet.

Eric och Robin är den tredje generationen Nilsson som arbetat för Leibst Plåtslageri. Verksamhetens historia sträcker sig dock betydligt längre tillbaka än tre släktled.

Plåtslageriföretaget startades av familjen Leibst redan under andra halvan av 1800-talet och bedrevs länge på Kvarngatan i Eslöv. Först 1966 tog Alve och Martins pappa Knut Nilsson – som då arbetat för verksamheten ett par år – över ägarskapet tillsammans med en kollega.

– Kollegan hoppade av efter ett tag, så när vår far plötsligt dog 1984 fick vi ta över företaget, säger Alve Nilsson och brodern fortsätter:

– Jag var inte mer än 20 då. Även om många hjälpte oss var det en tuff tid. Vi hade ingen att fråga om saker som rörde yrkesutförandet.

Trots den svåra starten har bröderna Nilsson lyckats förvalta faderns arv på ett bra sätt. I dag utför företaget vitt spridda uppdrag för såväl privatpersoner som andra företagare.

– Vi har alltid legat långt fram när det kommer till maskiner och våra produkter håller en hög nivå. Det gäller att hela tiden försöka se ett par år fram i tiden för att hänga med i utvecklingen, säger Alve Nilsson och Martin Nilsson fortsätter:

– Vår styrka är att vi jobbar med olika tjocklekar på plåten. Vi har byggnadsplåt, rostfri plåt och aluminiumplåt från 0,6 till sex millimeter och det är rätt ovanligt.

Martin Nilsson böjer till en bit aluminium i kantmaskinen.

Martin Nilsson böjer till en bit aluminium i kantmaskinen. Matilda Sädås

Den yngre generationen Nilsson ser positivt på framtiden.

– Vi har alla förutsättningar att fortsätta bedriva ett bra företag. Med de nya lokalerna har vi dessutom möjlighet att utöka verksamheten ytterligare, säger Robin Nilsson.

Bildtext 1, 2, 5: Alve, Robin, Eric och Martin Nilsson driver tillsammans Leibst Plåtslageri i Eslöv. Här i de nya lokalerna på Transportvägen.

Bildtext 4: Martin Nilsson böjer till en bit aluminium i kantmaskinen.

Publicerad 12 January 2020 09:26