Lee Wahlström hade första parkett till nyårsaftonens eldfängda drama.

Lee Wahlström hade första parkett till nyårsaftonens eldfängda drama. Privat.

Hon såg grannhuset brinna på nyår

Fasaden är fortfarande skadad

ESLÖV. Tidigt på nyårsaftonskvällen gick Lee Wahlström ut på sin balkong för att ta en cigarett. Då såg hon att meterhöga lågor slickade fasaden till huset mitt emot hennes.

Av
Jon W Loman

– Det var vi niotiden, vi var hemma, hade just tittat på Grevinnan och betjänten och dansade lite hemma i lägenheten, när jag upptäckte branden. Så jag ringde 112 direkt, säger Lee Wahlström

Branden som orsakats av en fyrverkeripjäs började på uteplatsen till en lägenhet på bottenvåningen. Lee kunde se hur lågorna slog upp hela vägen till fjärde våningen när grannarna försökte släcka branden med en våt filt.

– Jag bara skrek åt dem att sluta och att folk som bara stod och glodde i fönstren skulle flytta på sig. Jag trodde det var kört och blev rädd för deras skull.

Samtidigt stod hon med 112 i luren och kände att det tog en evighet innan räddningstjänsten var på plats.

– Jag har egentligen ingen aning men det tog kanske en kvart, innan de var här.

Väl på plats så släcktes de öppna lågorna kvickt men räddningstjänsten hade personal kvar på plats i halvannan timme för att försäkra sig om att inget låg och pryde.

– Det var bara att hålla sig ur vägen när de arbetade. Räddningstjänsten brukar ju en del att göra på nyårsafton och bara någon timme senare så var det några som lyckades tända eld här utanför igen. Det var några som glada i hatten råkade tända eld på en buske med sina fyrverkerier. Men de lyckades släcka den branden själva.

Knappt två veckor efter nyårsaftonens brand är fasaden ännu inte vidgjord och bär tydliga spår efter nyårsnattens händelser.

– Raketer är ju fina men man får ju ta ansvar för dem, de ska ju skjutas uppåt, säger Lee Wahlström.

Publicerad 11 January 2020 08:20