Genrebild.

Genrebild. Adobe Stock

Apotekare skrev ut egna recept

Nu hänger legitimationen löst

MELLANSKÅNE. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, yrkar på att en apotekare som arbetat på ett apotek i en mellanskånsk kommun ska fråntans sin legitimation då denne är uppenbart olämplig för yrket.

Av
Jon W Loman

Det var i februari 2019 som apotekarens före detta arbetsplats gjorde en anmälan till IVO. Apotekaren hade själv uppgett för arbetsgivaren att hen använt sig av en läkares föreskrivningskod. Något som kommit fram i samband med att anställningen avslutades.

IVO:s utredning slår nu fast att apotekaren har expedierat receptbelagd medicin utan något recept från en läkare. Hen ska dessutom ha skrivit ut flera kunders receptlistor som sen oaktsamt förvarats i arbetsrocken.

Apotekaren har skrivit ut egna pappersrecept med hjälp av en läkares förskrivar- och platskod. Recepten har ställts ut till patienter med frikort, på detta sätt kunde preparaten registreras i systemet utan kostnad för "kunden".

Vem den slutgiltiga mottagaren för medicinen var är inget som utredning lyckats ta reda på.

Att apotekaren själv tagit på sig rollen som förskrivare av receptbelaggd medicin anser IVO både vara olagligt och omdömmeslöst. Därför yrkar man nu på att hen blir av med sin apotekarlegitimation.

Publicerad 08 January 2020 15:38