Genrebild.

Genrebild. Adobe Stock.

Familjehem JO-anmäler socialtjänsten

Anser sig kränkta av socialsekreterare

MELLANSKÅNE. I en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, anklagar ett familjehem i mellanskåne en socialsekreterare för att på ett kränkande sätt baktalat familjen. Nu vill JO att kommunen ska ge sin syn på saken.

Av
Jon W Loman

Familjehemmet har haft ett antal ensamkommande barn boende hemma och utsetts till särskilt förordnad vårdnadshavare till åtminstånde ett av barnen.

När familjen några år senare tar emot ytterligare ett barn så rekommenderas och utreds familjen som lämpliga att bli särskilt förordnad vårdnadshavare av barnets hemkommun i västra Skåne.

Väl i tingsrätten så stoppas processen av en socialsekreterare från familjehemmets hemkommun.

I sin anmälan till JO upplever familjehemmet sig nu kränkta av socialsekreteraren som stoppade processen och undrar om denne driver en personlig vendetta mot familjen.

Grunden till anklagelsen skulle enligt familjehemmet vara att socialsekreteraren tidigare blivit kränkt, arg och hotfull när familjen visat oro för att ett av deras familjehemsbarn var på väg att radikaliseras.

Familjehemmet undrar nu varför de inte får bli särskilt förordnad vårdnadshavare då de rekommenderats, utretts och godkänts av barnets hemkommun.

Justitieombudsmannen begär nu att Socialnämnden i familjehemmets hemkommunen ska yttra sig om sin sida i fallet.

Publicerad 07 January 2020 07:00