Susanne Hellman Holmström har alltid jobbat med katter på något sätt. Efter en hjärtinfarkt 2003 bestämde hon sig för att följa sitt hjärta och satsa på en karriär som kattbeteenderådgivare.

Susanne Hellman Holmström har alltid jobbat med katter på något sätt. Efter en hjärtinfarkt 2003 bestämde hon sig för att följa sitt hjärta och satsa på en karriär som kattbeteenderådgivare. Foto: Anja Degerholm

Kattexperten: "Varför inte låta katten få välja dig?"

Nya boken tar fokus på den perfekta matchen mellan katt och ägare

HÖRBY.

Tänk om det var katterna som ställde upp sig som en Idoljury och noggrant synade sin blivande ägare istället för tvärtom? "Varför inte låta katten få välja dig", säger Susanne Hellman Holmström från Hörby som är aktuell med en ny bok om hur man blir den perfekta kattägaren – i kattens ögon.

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

Susanne Hellman Holmström är kattbeteenderådgivaren som har drivit katthotell, djuraffär och fött upp katter av rasen brittisk korthår under nästan 30 års tid. Hon har även skrivit fem böcker om katter och medverkat regelbundet som expert i tv-programmet Go'kväll.

Hennes senaste bok, som kom ut den 29 oktober, heter "Om katten själv får välja – så blir du den perfekta kattägaren".

– När folk ska köpa hund väljer de ofta ras utifrån vad de vill göra med sin hund. Kattägare går mest efter färg och utgår från sig själv. Tänk om katten fick välja sin ägare, säger Susanne Hellman Holmström.

Hon berättar att boken "Omgiven av idioter" av Thomas Erikson, om fyra olika personlighetstyper, blev en ögonöppnare.

– Under mina år som uppfödare hade jag märkt att man ofta kunde dela in katterna efter fyra olika personlighetstyper. Så det blev lite av en aha-upplevelse när jag läste den boken. Det hade även blivit tydligt för mig hur viktigt det är att matcha kattens personlighet mot ägarens.

I boken beskriver hon de fyra olika personligheterna hon har noterat: Drottningen, Polisen, Pajasen och Den känsliga. Och de dragen ser man tidigt, säger Susanne.

– När kattungarna är fem veckor börjar man se vilka personligheter de har. Vem som hoppar ur lådan först och vem som ser vettskrämd ut när du kommer in till dem.

High five! Susanne har även lärt Hjärtrud att sitta på befallning, vinka ovanför huvudet och hoppa genom ringar.

High five! Susanne har även lärt Hjärtrud att sitta på befallning, vinka ovanför huvudet och hoppa genom ringar. Foto: Anja Degerholm

Hennes tips till blivande kattägare är därför att sätta sig och betrakta samspelet i kullen.

– Vem är det som rullar runt och leker med sina syskon och vem backar baklänges och tror du är livsfarlig.

Att läsa på ordentligt om rasen man är intresserad av är ett annat tips. I boken går Susanne igenom de 25 populäraste raserna.

Det är även viktigt att fundera på vem man själv är. Gör man inte sin hemläxa innan köpet kan det lätt bli fel. Susanne jobbar mycket med problemkatter och genom att matcha rätt katt med rätt ägare tror hon att många av problemen kan undvikas. Framför allt för att det inte ska sluta med avlivning.

– Försäljningen av antidepressiva mediciner till katter har skjutit i höjden de senaste åren. Men det är bara en quick fix, det är bättre att gå till botten med problemet. Eller se till att problemet aldrig uppstår genom att göra rätt från början.

Numera har Susanne bara en katt i hemmet, Hjärtrud, som såklart är en "britt".

– Hon är min perfekta match. Hon tar dagen som den kommer och är som en rund gullig nallebjörn.

Personlighetstyperna

Drottningen: "Ofta en hona, men det finns kungar också. Drottningen är cool och ligger ofta högt och kikar ut över sitt revir. Det är en stabil och trygg katt som har ett vakande öga över sin omgivning".

Polisen: "En lite mer stirrig typ som gärna lägger nosen i allting. Polisen har svårt för att bryta rutiner och vill att allt ska vara som det alltid varit. En polis styr gärna över resurserna och kan blocka mat och toalåda för sina kattkompisar".

Pajasen: "Bara älskar livet och är nöjd med tillvaron. Vill gärna ha sällskap och lägger sig ofta vid matte eller husses dator eller bredvid i soffan. Lite pompös och har lätt för att bli överviktig".

Den känsliga: "En skygg och nervös katt som kan fara iväg så fort det händer något. Behöver ofta lite hjälp på traven och en trygg och lugn hemmiljö".

Publicerad 02 January 2020 06:00