Flygbild över Östraby med vy över gästis.

Flygbild över Östraby med vy över gästis. Foto: Hans Rubin

Populär bok om Östraby kommer i ny uppdaterad upplaga

Boksläpp i samband med julmarknaden i byn den 30 november

ÖSTRABY.

För drygt 20 år sedan släpptes boken "Östraby by förr och nu – 1704-1996". Den sålde slut på ett par år och efter att ha fått många förfrågningar bestämde sig tre engagerade medlemmar i bygdeföreningen för att uppdatera boken.

Av
Anja Degerholm

Arbetet påbörjades för ett par år sedan. Till en början samlades material in till en ny skrift som skulle omfatta perioden sedan boken kom ut 1997. Ganska snart kom man underfund med att det nog var bättre att revidera materialet i den gamla boken och lägga till nytt material.

– Det är många som flyttat från – och till – Östraby sedan den förra boken kom. Så det har varit ett omfattande jobb för oss, det har blivit många timmar framför datorn, säger Ingrid Persson som tillsammans med Karin Rubin och Christer Nilsson står bakom boken.

Flygbild över Östraby med kyrkan och riksväg 13 i bakgrunden.

Flygbild över Östraby med kyrkan och riksväg 13 i bakgrunden. Foto: Hans Rubin

Syftet med arbetet är enligt författarna att dokumentera fastigheterna och livet i byn på ett lättillgängligt sätt. Förutom dokumentationen av byns samtliga gårdar och hus finns det även information om föreningsliv, näringsidkare, kommunikationer och annan samhällsservice.

– Det är nog många som undrar vem som bor i ett visst hus eller vad som funnits i huset där man bor tidigare. Det handlar om lokalhistoria och att få lite koll på vilka som bor i byn, det tror jag stärker samhörigheten, säger Ingrid Persson.

Arbetet har inneburit kontakter med fastighetsägare, men även insamling av information från olika register. Det är inte bara texten som har uppdaterats, även bildmaterialet är nytt. I den tidigare boken fanns bara svartvita bilder av husen, dessa har nu uppdaterats till färgfoton. Dessutom har det lagts till bilder som inte varit publicerade tidigare. Bildmaterialet har därmed tredubblats i den nya boken.

Gubben i Gubbavången, ett monument rest av och över lantbruksarbetare omkring 1880.

Gubben i Gubbavången, ett monument rest av och över lantbruksarbetare omkring 1880. "Gubben" är ett signum för Östraby och står drygt en kilometer sydväst om bykärnan. Bilden är beskuren. Foto: Christer Nilsson

Publicerad 03 December 2019 08:20