Lokaltidningens Caroline Nilsson hjälper Marianne Sand från Höör att få ordning på Lappen i sin mobiltelefon.

Lokaltidningens Caroline Nilsson hjälper Marianne Sand från Höör att få ordning på Lappen i sin mobiltelefon. Foto: Matilda Sädås

Lapp gjorde succé vid årets julskyltningar: "Ett bra sätt att hålla sig uppdaterad"

Många ortsbor ville ta del av adventsfirandet i Eslöv, Höör och Hörby

MELLANSKÅNE. Under söndagen begav sig många till de centrala delarna av Eslöv, Höör och Hörby. I samband med kommunernas årligt återkommande julskyltningar fick de bland annat chansen att testa Lokaltidningens nya app - Lapp. "Vi vill genom appen skapa ett nätverk där alla vill vara med", berättar Lokaltidningens mediasäljare Caroline Nilsson.

Av
Matilda Sädås

Caroline Nilsson är mediasäljare på Lokaltidningen. Hon befinner sig på torget i Höör för att informera ortsborna om den nylanserade appen Lapp. I Lapp finns lokala erbjudanden, nyheter och evenemang samlat på ett ställe.

Patrik Palmnert, Emma Axelsson och dottern Lilie bjöds på glögg och pepparkaka vid Lapp-tältet i Höör.

Patrik Palmnert, Emma Axelsson och dottern Lilie bjöds på glögg och pepparkaka vid Lapp-tältet i Höör. Foto: Matilda Sädås

– Vi vill genom appen skapa ett nätverk där alla vill vara med. Många som vi pratat med i dag har hört talas om appen tidigare, men inte laddat ned den. När dagen är slut tror vi att ännu fler har Lapp i sina mobiler, säger hon.

Patrik Palmnert och Emma Axelsson har stannat till utanför Lapp-tältet med dottern Lilie. De har försetts med både glögg och pepparkaka och står nu och diskuterar den lokala appen.

– Jag hade inte hört talas om den tidigare, utan laddade precis ned den, säger Patrik Palmnert och Emma Axelsson tar vid:

– Jag har läst om appen på sociala medier och hört folk i byn tipsa om den. Jag tycker att det låter som ett bra sätt att hålla sig uppdaterad om vad finns i närområdet.

Förutom en demonstration av Lapp arrangerades fler olika aktiviteter i de tre mellanskånska kommunerna.

Utanför tomtens tält i Hörby ringlar sig kön lång. Längst fram står systrarna Elina och Minella Nukic. Snart ska de få delge sina önskningar för det rödbeklädda paret i soffan framför dem och visst har de hunnit fundera på vad de vill ha i julklapp.

– Jag önskar mig en Blume. Det är en docka som växer fram om du häller vatten på den, säger sjuåriga Elina och hennes lillasyster fyller snabbt i:

– En sån vill jag också ha. Och en Husky-hund.

Många hade tagit sig till Nya torg i Höör för att ta del av aktiviteterna där.

Många hade tagit sig till Nya torg i Höör för att ta del av aktiviteterna där. Foto: Matilda Sädås

Den traditionsenliga julskyltningen har lockat många till centrala Hörby. En bit bort står Martina Andersson med dottern Astrid som precis fiskat upp en grön liten groda ur Lions fiskedamm.

– Det är roligt när det händer någonting i centrum. Vi är här för julstämningen och för att stödja den lokala köpmannaföreningen, säger hon.

Också i centrala Höör har aktiviteterna avlöst varandra under söndagen. På programmet har bland annat livemusik, dans runt granen och ponnyridning stått. Dessutom har butikerna i centrum hållit julöppet och marknadsförsäljning ägt rum på Nya torg.

I Hörby körde tomten häst och vagn.

I Hörby körde tomten häst och vagn. Foto: Matilda Sädås

I Eslöv har klockan slagit sex och handlarna är i full färd med att plocka ned sina marknadsstånd. Även här har kommuninvånarna samlats under dagen för att delta i den årligt återkommande julskyltningen. Korvgrillning, lotteri och tipspromenad är bara några av de aktiviteter som arrangerats och intresset har varit mycket stort.

– Uppslutningen har varit enorm i år. Vi har varit igång sen två-tiden och människor har kommit i ett jämnt flöde under hela dagen. Att det kommit så mycket folk tror jag berott på det fina vädret, säger Mats Edberg från Eslövs scoutkår och fortsätter:

– Vi har sålt nästan 1 000 lotter och tömt allt vi hade med oss, vilket känns jättekul.

Astrid Andersson hoppas på fiskelycka vid Lions fiskedamm i Hörby.

Astrid Andersson hoppas på fiskelycka vid Lions fiskedamm i Hörby. Foto: Matilda Sädås

Publicerad 02 December 2019 11:41