Varken banken eller ARN tror på att det förekommit en ID-kapning.

Varken banken eller ARN tror på att det förekommit en ID-kapning. Foto: Mostphotos.com

Tror inte på ID-kapning – Eslövsbo får stå för lån på 20 000 kronor

Varken banken eller ARN anser att det finns bevis för brott

ESLÖV.

Eslövsbon hävdar att han blivit utsatt för ID-kapning och att någon okänd tagit ett lån på 20 000 kronor i hans namn. Banken tror inte på den förklaringen och mannen får inte heller gehör i Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Av
Anja Degerholm

Det var i augusti 2018 som Eslövsbon menar att han utsattes för en ID-kapning och därefter ett bedrägeri. Det gjordes en banköverföring på 20 000 kronor från hans bankkonto till ett konto i en annan bank, som också tillhörde mannen. Händelsen polisanmäldes.

Banken motsatte sig dock krav om återbetalning. Detta eftersom det skett en verifiering via BankID vid minst två tillfällen, dels via inloggningen på internetbanken och dels vid signeringen av överföringen. Banken anser därför att överföringen inte kunnat gjorts av en annan person än kontoinnehavaren själv eller någon som han lämnat ut sina uppgifter till.

Ärendet anmäldes sedan till ARN. Nu har ARN kommit med sitt beslut och går på bankens linje. "Nämnden anser vid en samlad bedömning att NN inte har bevisat att ett brottsligt förfarande har legat bakom lånet och därmed har han inte heller gjort antagligt att den reklamerade transaktionen varit obehörig", står det att läsa i beslutet.

Publicerad 30 November 2019 06:30