Tomten har fullt upp med att slå in julklappar till marknaden den 7–8 december.

Tomten har fullt upp med att slå in julklappar till marknaden den 7–8 december. Foto: Anja Degerholm

Efter succén förra året – tomtefar bjuder in till ännu större marknad

Olstorps kvarn utökar marknaden till två dagar

MARIEHOLM.

Förra året var det premiär för "Julmarknad på landet" vid Olstorps kvarn. Marknaden lockade inte mindre än 600 besökare och därför utökas årets evenemang till två dagar.

– Det blev väldigt populärt förra året och vi hade inte räknat med så många besökare. Nu när vi har utökat till två dagar hoppas vi att det ska bli ett lite jämnare flöde med folk, säger Ulf Järgren som sedan 2012 jobbat med att bygga upp den gamla kvarnen.

Årets marknad går av stapeln helgen den 7–8 december, klockan 11–16 båda dagarna. Förberedelserna pågår för fullt när Lokaltidningen är på besök. Ulf har byggt fyra stycken bodar som ska användas till matförsäljning. Han har också byggt ytterligare en trappa från andra våningen på möllan för att undvika köer inne i möllan.

– Sedan förra året har parkeringen utökats så att den är tre gånger så stor och rymmer 80 bilar, säger Ulf Järgren.

Antalet försäljare är också fler i år och de håller till inne på första våningen i möllan. Där blir det även våffelkafé och tomtens hemliga tävling där fina priser utlovas till vinnarna.

Kvarnens ägare Ulf Järgren har byggt fyra bodar inför julmarknaden där det ska vara matförsäljning.

Kvarnens ägare Ulf Järgren har byggt fyra bodar inför julmarknaden där det ska vara matförsäljning. Foto: Anja Degerholm

På våning två kan alla barn besöka tomten i hans tomtegrotta och få en lite julklapp. Tomten bjuder även på godis. På våning två finns det också möjlighet att julpyssla med tomtens nissar eller få en ansiktsmålning.

– Det är mycket för barn, julen är ju barnens högtid, säger Marieholmsbon Christer Nilsson som hjälper Ulf med julmarknaden.

I vanliga fall har möllan öppet på helgerna under perioden maj till september. Ryktet om den gamla möllans nya liv har spridit sig.

– Jag har många långväga besökare, bland annat från Danmark och Tyskland, som kommer för att titta på möllan, säger Ulf Järgren.

Renoveringen är näst intill klar:

– Nu återstår bara själva maskineriet innan vingarna kan sättas upp och allt är klart.

Missa inte!

"Julmarknad på landet" vid Olstorps kvarn utanför Marieholm. Den 7–8 december, klockan 11–16.

Trollkarlen Felix underhåller på lördagen klockan 13, 14 och 15.

Ponnyridning på söndagen klockan 12–15.

Publicerad 30 November 2019 00:00