Utbyggnaden av bredband på landsbygden i Mellanskåne tar paus efter att leverantören Zitius stött på problem.

Utbyggnaden av bredband på landsbygden i Mellanskåne tar paus efter att leverantören Zitius stött på problem. Foto: Adobe Stock

Fiber till alla i Mellanskåne blev fiber till nästan alla

Telia meddelar att man inte kan bygga ut fibernätet i hela området

MELLANSKÅNE.

För drygt två år sedan gick Telia ut och lovade att alla hushåll i Mellanskåne skulle få bredband via fiber. Fiberkartan skulle inte ha några vita fläckar. Nu meddelar företaget att det finns platser där fibernätet inte kan byggas ut.

De tre kommunerna Eslöv, Höör och Hörby ingick i maj 2017 ett samverkansavtal med Telia. Detta skulle ge alla hushåll i Mellanskåne bredband via fiber före årsskiftet 2018/2019. Nu när 2019 går mot 2020 är det fortfarande hushåll som inte fått fiber indraget.

Nyligen fick ett antal hushåll i Mellanskåne brev från Zitius, som är den del av Telia som ansvarar för fiberutbyggnaden på landsbygden, om att det inte går att bygga ut fibernätet just nu.

Det beror, enligt företaget, på flera faktorer som till exempel dåligt kundintresse, problem med tillstånd och markavtal. Samma besked har getts till hushåll i grannkommunerna Eslöv och Hörby.

Ett besked som bekymrar Hans Magnusson, IT-strateg på Höörs kommun.

– Det svaret vi har fått är att alla inte kommer att kunna få fiber och i Höör handlar det om runt 300 hushåll. Vi har träffat regionen och de ser samma problem på flera håll i Skåne, säger Hans Magnusson.

Onsdagen den 20 november hade kommunen ett möte med Telia för att diskutera problemet. Regeringen har satt som mål att 98 procent av de svenska hushållen ska ha tillgång till fiber med en hastighet på 1Gbit/s år 2025. Ett mål som bör kunna uppfyllas även i Mellanskåne, enligt Hans Magnusson.

– Mötet blev positivare än vi hade trott och förhoppningen är att kunna lösa det på andra sätt, alla inblandade parter är överens om det.

Om några veckor ska det förhoppningsvis finnas förslag på lösningar.

– Det är många som är involverade i det här, så i nuläget vågar jag inte säga mer än så. Nu gäller det att hitta vägar framåt, säger Hans Magnusson.

Publicerad 29 November 2019 13:07