Makarna Fatima och Hussein Sharq äger företaget.

Makarna Fatima och Hussein Sharq äger företaget. Foto: Anja Degerholm(/Arkiv)

Familjeföretaget har satt Marieholm på världskartan

MARIEHOLM. Familjen Sharq kom till Sverige för 25 år sedan och har drömmar om att erövra landet de kommit till. Det är fullt möjligt att det blir större än så. På senare tid har familjeföretaget från lilla Marieholm fått intressenter från världens alla hörn.

Av
Wilhelm Nilsson

2013 diagnostiserades Hussein Sharqs hustru Fatima och deras barn med celiaki. Det blev startskottet för familjens frammarsch på den glutenfria marknaden.

Tillsammans startade de Sanus glutenfri AB i Marieholm med huvudfokus på produktion av pizzabottnar. Ett företag som har ökat med 100 procent i omsättning per år sedan starten.

Hussein Sharq drömmer idag stort:

– Vi vill erövra Sverige, säger han.

Foto: Anja Degerholm//Arkiv

Visst är det möjligt. I dag finns Sanus glutenfria pizzabottnar på ett 40-tal Ica-butiker i Skåne samt hos ett tiotal återförsäljare utanför länet. Kundkretsen ser ut att bli större samtidigt som företaget satsar på ett bredare sortiment under det kommande året, då baguetter, hamburgerbröd, korvbröd och naanbröd väntas finnas på butikshyllorna.

– Vi för en dialog med Axfood och Bergendahls som har visat intresse för våra produkter. Förhoppning är också att ICA och Coop ska ha våra produkter i sitt basutbud. Det är något vi jobbar på, berättar Hussein Sharq.

Sanus glutenfri kan dock gå längre än enbart den svenska marknaden. Frågan är om inte företaget är på väg att erövra hela världen efter att ha visat upp produkterna på världens största matmarknad i Köln. Vi pratar om aktörer i Mellanöstern, Baltikum, Skandinavien, Tyskland och Island med flera.

Hittills har över 100 intressenter hört av sig. Just nu för vi en dialog med flera, men hoppas snart ha något klart med några av dem, avslutar Hussein Sharq.

Publicerad 29 November 2019 13:05