Slottsfruns satsning har gjort succé: ”Man blir mållös”

Vad gör en slottsfru?

SKARHULT. Alexandra von Schwerin har ställt sig frågan många gånger, ”Vad gör en slottsfru?”. Nyfiken som Alexandra är, bjuder hon årligen in till kvinnohistoriska utställningar på slottet. En satsning som nu fått ett stort genomslag.

Av
Wilhelm Nilsson

Vi har sett henne i tv-rutan som reporter på Sydnytt och Rapport vid Sveriges Television. Sedan 2003 är Alexandra von Schwerin bosatt med sin make Carl Johan på Skarhults slott, strax utanför Eslöv. Där lever Alexandra livet som slottsfru i en miljö som präglas av tradition, kultur och lantbruk.

Trots sina 15 år på slottet, ställer sig Alexandra fortfarande frågan, ”Vad gör en slottsfru?”. I sökandet efter en egen identitet på Skarhult har hon sedan år 2014 bjudit in till kvinnohistoriska utställningar på slottet.

Skarhult är ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott som aldrig tidigare varit öppet för allmänheten. Det är viktigt för oss att berätta om alla dessa kvinnor som spelat en avgörande roll för slottet genom historien. Därför valde vi att öppna slottet, berättar Alexandra von Schwerin.

När vi talas vid, märks det tydligt hur hon brinner för att få utlopp för sin kreativitet och förverkliga sina drömmar. Men vad är egentligen drivkraften bakom utställningarna? Alexandra förklarar att det är ”speciellt roligt” att upptäcka unga kvinnors stolthet över att vara kvinna, när de har sett utställningarna.

Sedan är det väldigt inspirerande att få förverkliga projekt som man arbetat hårt med.

I arbetet med utställningarna så finns det tre faser som är extra roliga. I fas ett bestämmer vi årets ämne och testar teorier och scenografi. När det sitter känner man: ”Puh!”. Sedan bygger vi, målar och snickrar och när vi så slår upp dörrarna vid premiären känner vi Puhh. Och till slut märker vi hur gästerna strömmar till och då känner vi återigen puuhhhh!”, förklarar von Schwerin.

Under tidigare år har slottsfrun bland annat presenterat de 20 slottsfruar som verkat på Skarhults slott.

Foto: Claes Hall

I år har det handlat om något helt annat än slottsfruar. Årets utställning, ”Ester Blenda på Skarhults slott”, har återberättat den tidigare journalisten, Ester Blenda Nordströms liv. Ester som arbetade för Svenska Dagbladet under 1900-talets första halvsekel, gick i bräschen för den moderna kvinnan. Hon körde motorcykel, klädde sig i byxor, kedjerökte och reste jorden runt med en pistol i väskan. Något som alltså gick tvärtemot dåtidens ideal av kvinnorna, som skulle vara ”fina flickor” och bära kjol.

Det är lätt att bli imponerad av en sådan person och hennes bakgrund. Därför var det ett naturligt val att göra en utställning om hennes liv och vem hon var, säger Alexandra von Schwerin.

Kanske kom utställningen ganska lägligt. 2017 kom Fatima Bremmers Augustprisbelönade biografi Ett jävla Solsken ut. Boken har sålt i 200 000 exemplar. Samtidigt släpptes en ny upplaga av Ester Blenda Nordströms egen bok, ”En piga bland pigor”, där Ester Blenda Nordström spelade den stora huvudrollen, vilket innebär att rebellen återigen hamnat på tapeten. Trots en obefintlig marknadsföring av utställningen, har människor vallfärdat till Skarhults slott under perioden maj till september i år.

Foto: Claes Hall

Man blir lite mållös. Under hela sommaren har varje morgon varit som att vakna upp efter det bästa kalaset. Det har varit ett sådant rus här. Vi brukar ha runt 300 besökare om dagen, men här har varit det dubbla under hela säsongen, vilket i slutändan blev 36 000 besök, berättar von Schwerin och fortsätter:

Folk har kommit ut här gråtandes och andra skrattandes. Väldigt många har läst boken om henne men lämnat utställningen med information de inte kände till. Andra har varit helt ovetandes om vem hon är, men ändå gått här ifrån med en positiv överraskning.

Sommarens succé har gjort att Skarhults team har beslutat att förlänga utställningen och visa den även nästa sommar.

Samtidigt som nästa års tema därmed står klart, är det också spikat att det blir förändringar i caféet till nästa sommar.

Allt har nämligen inte varit en dans på rosor på Skarhults slott denna säsong. Slottsfrun syftar på de kommentarer från missnöjda gäster, som fört klagomål om ”långa köer i caféet”. Därför ska nu caféet bli större och kanske erbjuda ett ännu större sortiment. Ännu är det inte hugget i sten om vad som kommer att tillkomma, men det diskuteras att använda ekologiska råvaror som odlas på Skarhults fält liksom de ekologiska äggen från Skarhults hela 18 000 (!) höns. Det kan alltså bli både omelett och våfflor på Skarhult nästa säsong.

Publicerad 26 November 2019 08:46