Julia Tuvesson vill inspirera fler att välja grönt på tallriken.

Julia Tuvesson vill inspirera fler att välja grönt på tallriken. Foto: Pressbild/Norstedts

Köttfri kost ledde till kreativ matlagning – nu släpper hon sin andra kokbok

Julia Tuvesson från Höör vill inspirera fler att äta grönt

HÖÖR/MALMÖ.

Julia Tuvesson vill inspirera till att laga god – och framför allt – grön mat. Mat som inte kostar för mycket och som varken kräver konstiga köksredskap eller genererar för mycket disk. Det gör hon genom Instagramkontot och matbloggen Tuvessonskan.

– Jag lagar mat hemma i vårt orenoverade funkiskök utan diskmaskin och dyr utrustning. Det jag lagar ska funka för den vanliga människan, säger hon.

Julia Tuvesson, som tidigare hette Sörensen, flyttade till Höör med familjen som 12-åring. Efter studenten bar det av först till Stockholm och sedan till Brasilien innan hon landade i Malmö där hon numera är bosatt.

– Familjen bor kvar, så Höör är fortfarande hemma för mig.

Intresset för mat kom i samband med att Julia slutade att äta kött.

– Jag studerade och ville spara pengar. Jag kunde ingenting om mat och köpte det som var billigast för tillfället, utan att veta att det var i säsong. Och så googlade jag till exempel vitkål och lagade alla möjliga recept med vitkål som jag kunde hitta. Det gjorde mig superkreativ, berättar Julia.

För fyra år sedan startade hon Instagramkontot Tuvessonskan som sedan blev en blogg med samma namn. Där lägger hon ut recept och inspiration på temat "grönt och göttigt vardagskäk".

Det dröjde inte länge förrän hon fick olika jobbförfrågningar och blev även kontaktad av förlaget Norstedts om att skriva en bok. Boken "Plåtmat" kom ut 2018 och består av vegetariska rätter som görs i långpanna. Recepten i boken härstammar från en intensiv föräldraledighet med två små barn med bara ett års mellanrum.

– Det handlade om att få ihop vardagen helt enkelt. Då var det väldigt praktiskt att maten lagade sig själv i ugnen, det var bara att sätta fram plåten på bordet och det blev nästan ingen disk.

Nyligen släpptes Julia Tuvessons andra bok, "Käka grönt".

– När jag slutade äta kött insåg jag att tallriksmodellen inte riktigt funkade. Det är svårt att utgå från proteinet när du lagar vegetariskt, det kräver ett annat sätt att komponera en måltid. Så jag började ta fram andra – gröna – modeller. I boken varvar jag recept med inspirationsguider.

Inför julen, har du något tips på god vegetarisk julmat?

– I år tänkte jag göra bland annat en Janssons frestelse med gruyère-ost och karamelliserad lök. Och ansjovis vid sidan för den som vill ha det. Ett annat tips är att skära bitar av en riktigt lagrad herrgårdsost och doppa i en god senap. Det handlar om att få fram julsmakerna utan att nödvändigtvis göra de traditionella rätterna.

Blir det fler böcker framöver?

– Ja, jag har en hel lista med böcker som jag vill göra, när orken och tiden finns. Jag vill fortsätta att göra nya gröna modeller som kan ta sig in i det svenska folkhemmet.

Tuvessonskans grönkålspaj, perfekt till julbordet.

Tuvessonskans grönkålspaj, perfekt till julbordet. Foto: Pressbild

Tuvessonskans grönkålspaj med cheddar och frasigt valnötstäcke

Ingredienser:

1 sats pajdeg

150 g grönkål

3-4 dl riven lagrad cheddar

3 ägg

2,5 dl valfri grädde

1 dl valfri mjölk

100 g valnötter, ca 100 g

2 krm malen muskot

Såhär gör du:

Tryck ut degen i en pajform, picka den med en gaffel och förgrädda den på 200 grader varmluft i ca 10 minuter. Koka grovhackad grönkål, utan blast, i lättsaltat vatten under tiden. Det tar ungefär 5 minuter. Gör en äggstanning genom att vispa ägg med grädde, mjölk, salt, grovmalen svartpeppar och avsluta med att ha i den rivna osten.

Placera den kokta och avrunna grönkålen i det förgräddade pajskalet. Krydda med lite muskotnöt. Ha på äggstanningen och avsluta med att ha på ett jämnt lager grovhackade valnötter. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader varmluft i ca 30-40 minuter tills pajen har fått en gyllene yta. Låt den vila ca 15 minuter innan servering.

Publicerad 26 November 2019 06:00