Narconon har bland annat verksamhet i Skarhult utanför Eslöv.

Narconon har bland annat verksamhet i Skarhult utanför Eslöv. Foto: Skärmdump/Google Maps

Scientologirörelsens behandlingshem i Eslöv har fått miljontals skattekronor

Kritik mot metoderna redan 2008 – trots det har placeringarna fortsatt

ESLÖV.

Narconons behandlingshem i Eslöv, som har kopplingar till scientologirörelsen, har de senaste nio åren fått 18 miljoner kronor i skattepengar från ett flertal svenska kommuner. Det avslöjar SVT i dokumentären "Lockad av scientologin".

Av
Anja Degerholm

Narconon är en ideell förening inom scientologirörelsen som erbjuder rehabilitering för narkotika- och alkoholmissbruk. Det finns ett fyrtiotal behandlingshem världen över och ett av dem ligger i Skarhult utanför Eslöv.

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade 2008 att behandlingsmetoderna som Narconon använder inte har vetenskapligt stöd. Socialstyrelsens medicinska expert riktade i programmet skarp kritik mot metoderna. Dessa handlar bland annat om att ta långa bastubad och inta stora mängder vitaminer.

Trots det har flera svenska kommuner fortsatt att placera personer på behandlingshemmet i Skarhult. De senaste nio åren har Narconons behandlingshem i Eslöv fått 18 miljoner kronor i skattepengar.

Allra mest har Malmö stad lagt, totalt sju miljoner kronor under sex års tid. Upphandlingen har gjorts av det lokala kommunförbundet.

– När vi placerar personer med beroende tittar vi så klart på vad som rekommenderas i nationella riktlinjer. Men sedan är individens självbestämmande när det gäller att välja behandling rätt så hög, säger Anna von Reis, avdelningschef på socialförvaltningen i Malmö, till SVT.

Behandlingshemmet förnekar dock att det finns kopplingar till scientologin och biträdande föreståndaren Helen Svensson säger att de bara betalar en licensavgift till Narconons internationella del för att få använda deras metoder. Det framkommer dock att åtminstone två personer som jobbar på behandlingshemmet är scientologer, varav en av dem är föreståndare.

Stephen Kent, forskare i sociologi vid Alberta-universitetet i Kanada, medverkar i dokumentären och är starkt kritisk till Narconons verksamhet.

– Syftet är att rekrytera människor till scientologin. Det är väldigt tydligt, säger Stephen Kent i dokumentären.

Publicerad 19 November 2019 09:59