Anders Kjellberg och Ingemar Gunnarsson på bryggeriet

Anders Kjellberg och Ingemar Gunnarsson på bryggeriet Foto: Wilhelm Nilsson

Lokalbryggeriet fick säljstopp – nu gör de comeback

”Har många planer som väntar”

FULLFOFTA. Fem år har gått sedan Fulltofta blev ett namn på Systembolagets hyllor. Det dröjde dock inte länge förrän ölet plockades bort på grund av falsk marknadsföring. Snart är Fulltofta gårdsbryggeri tillbaka och vill med stormsteg ta sig in på marknaden igen.

Av
Willhelm Nilsson

Gry gård i Fulltofta socken, som ligger på en egen halvö i östra Ringsjön, är en anrik samlingsplats med anor från Vikingatiden. Än i dag finns domarringar och skeppssättningar från den tiden kvar på gården. På modern tid har lantbruk hamnat i fokus. En tid som också har hunnit passera.

– Kvar finns stora bra ekonomibyggnader som har ändrat användning, säger Anders Kjellberg.

Efter en omfattande renovering av byggnaden, ser den numera modern och fräsch ut. Lantbruksmaskiner har bytts ut mot bryggeritankar, och snart kommer doften av nybryggd öl spridas i lokalen. Det är här inne som Fulltofta gårdsbryggeri kommer göra en nystart efter sina fem år på marknaden. Men vi tar allt från början.

Anders Kjellberg och hustrun Agneta bestämde sig 2014 för att satsa på öl. De hyrde en gård i Fulltofta där produktionen kunde spinna på. Men 2017 gick produktionen vidare till ett bryggeri i Rörum, som Anders lånade av en god vän. En flytt som innebar att ölet producerades i en annan kommun, vilket skulle medföra konsekvenser.

– Systembolaget ringde upp och berättade att vårt öl inte var lokalbryggt, eftersom vi då hette Fulltofta gårdsbryggeri men bryggde ölet i Rörum. De stoppade försäljningen på dagen och jag fick åka Skåne runt för att hämta tillbaka alla flaskor, för att direkt bege mig till deras centrallager i Örebro. Mitt huvud kokade av ilska, så det var väl lika bra att sitta där i bilen och låta ilskan rinna av, berättar Anders Kjellberg.

Det fanns bara ett alternativ för hur Fulltofta gårdsbryggeri skulle ta sig tillbaka in på lagerhyllorna. Att starta ett lokalt bryggeri hemma i Fulltofta. Ritningarna lades fram på skissbordet och framtidsplaner skapades. I samma veva kom Ingemar Gunnarsson in i bilden. Detta efter att hans dotter hört talas om bryggeriet. Hon menade på att hennes pappa till byggmästare ”skulle passa perfekt” in i verksamheten. Så vad passar bättre än en byggmästare och en bryggmästare?

– (skratt) Det kan ju knappast bli bättre. Jag är helt säker på att det här kommer bli kanon och att vi verkligen lyckas. Vi har många framtida planer för hur vi kommer driva det här vidare, men det är inget som vi vill tala om just nu, säger Ingemar Gunnarsson.

Innan Anders, Agneta och Ingemar hoppar in i tidsmaskinen och styr mot framtiden, vill de först säkra ”nuet”. På agendan står först och främst att få igång öltillverkningen som beräknas starta inom de närmsta veckorna. Förhoppningen är att få ut två öl lagom till julhandeln. Om visionerna går i lås, försäkrar sig bryggeriet om att kunderna kan släcka törsten med dess lager och ”Fulltofta sjuan” när jultomten knackar på.

Foto: Wilhelm Nilsson

Men visst finns det framtidsplaner som går att avslöja redan nu. I lokalen bredvid bryggeriet, står i skrivande stund, en blandare för murbruk och andra arbetsredskap. Här skapas en framtida bar för både provningar och kvällsaktiviteter. I byggnaden mittemot, som är inredd till samlingssal har redan slutna sällskap fått äran att arrangera evenemang, och fler kommer det att bli.

– Bryggeriet och dess verksamhet blir ett bra tillskott på gården. Men visst kan det bli som så att vi också arrangerar egna evenemang här, avslutar Anders Kjellberg.

Publicerad 19 November 2019 08:57