Glass är en annan favorit på Nillas julbord, i år har hon gjort sin egen saffransglass.

Glass är en annan favorit på Nillas julbord, i år har hon gjort sin egen saffransglass. Arkivfoto: Maja Bergqvist

Kocken om julmaten: "Våga testa något nytt"

Pernilla Jarl lagar gärna julmat en ny tvist

HÖRBY.

Måste det verkligen alltid vara traditionell mat som skinka och gravad lax på julbordet? För kocken Pernilla Jarl är det enkla svaret på den frågan – nej.

– Mitt motto är våga testa något nytt. Och köp inte hem saker som folk ändå inte äter, bara för att det är tradition, säger Pernilla Jarl.

Hon driver sedan flera år tillbaka Nillas catering som numera håller till på Solåkra gård utanför Hörby. På sina julmenyer försöker Pernilla Jarl utmana den traditionella julmaten med nya smaker.

– Jag har till exempel valt att variera skinkan med att göra en senapskonfiterad fläsksida. Och istället för gravad lax som vi äter året om, varför inte göra en ugnsbakad lax med timjan och honung?

Att ha mer grönt på julbordet vill Pernilla också gärna slå ett slag för, gärna genom lokala Reko-ringar där man köper direkt av bonden.

– Det lättar upp och blir inte så stabbigt då. Kål är i säsong nu och det kan man göra mycket med, som att rosta, pickla eller gräddstuva. Till exempel kan man steka rödkål tillsammans med lite äpple och servera varmt, hur enkelt och gott som helst. Det tar inte mycket mer tid än att köpa en burk rödkål.

En grönkålspaj med en "riktigt god prästost" och hemmagjord pajdeg står också alltid på Pernillas julbord. Hon tipsar även om att rosta grönkålsbitar i ugnen så att de blir krispiga. Grönkålen är sedan perfekt att toppa andra rätter med.

Pernilla Jarl och Lina och Eva från lanthandeln i Killhult anordnar varje år jullunch på Svensköpsgården i samband med julmarknaden.

Pernilla Jarl och Lina och Eva från lanthandeln i Killhult anordnar varje år jullunch på Svensköpsgården i samband med julmarknaden. Foto: Privat

Även om Pernilla Jarl gärna testar nytt så är det vissa klassiska maträtter som alltid finns på hennes julbord. Som sill.

– Sill och revben står alltid högt på listan hos mina kunder. Vi gör alltid Brantevikssill och vår egen skånska senapssill med stark hemlagad senap. Förra året gjorde jag en riktigt god sill med senapspicklade äpplen i majonnäs smaksatt med stjärnanis och timjan.

Så här i jultider är det lätt att laga för mycket mat – och stoppa i sig mer än man har tänkt. Pernilla tycker att det kan vara en god idé att satsa på smårätter istället för den stora julbuffén.

– Tänk på julmaten som tapas. Då blir det inte den där överkonsumtionen och inte lika mycket matsvinn. Maten är viktig på julen, men det är minst lika viktigt att njuta av umgänget med nära och kära.

Publicerad 19 November 2019 06:00