Metallsökaren Mikael Jönsson hittade en spjutspets av brons och ersattes med 1 000 kronor.

Metallsökaren Mikael Jönsson hittade en spjutspets av brons och ersattes med 1 000 kronor. Foto: Privat

Mikael hittade en spjutspets från bronsåldern

Får 1 000 kronor för sitt fynd

ESLÖV. Löberödsbon Mikael Jönsson hittade en spjutspets av brons i skogarna kring Torups slott. Nu har han ersatts för sitt fornfynd.

Av
Matilda Sädås

Det är höst och Mikael Jönsson har begett sig ut i skogarna kring Torups slott i Svedala. Som så många gånger förut har den metallsökande Löberödsbon tagit med sig sin detektor med förhoppning om att hitta ett borttappat mynt eller liknande föremål.

Rätt vad det är piper det till i hörlurarna. Mikael Jönsson stannar till och tittar ned på marken framför sig.

– Jag petar undan löven med min pinpointer och ett par centimeter under markytan ligger en spjutspets av brons, säger han.

Senare samma dag tar han kontakt med Länsstyrelsen för att rapportera in sitt fynd.

– Efter en stund insåg jag betydelsen av föremålet. Jag tog med mig frugan och åkte in till Länsstyrelsens kontor i Malmö för att överlämna spjutspetsen, säger han.

Enligt kulturmiljlölagen måste alla föremål som saknar ägare, har sitt ursprung tidigare än 1850 och består av guld, silver, koppar, brons eller kopparlegeringar rapporteras till staten. Dessa föremål kallas fornfynd.

Staten är i sin tur skyldig att bedöma om de vill ha föremålet och i så fall ersätta den som hittat ett det med en summa motsvarande föremålets metallvärde samt en åttondel av samma värde.

Spjutspetsen har daterats till bronsåldern och finns numera vid Lunds universitets historiska museum. Mikael Jönsson har nyligen tilldelats 1 000 kronor för sin upptäckt, men ersättningen är, enligt honom, inte viktig i sammanhanget.

– Vi metallsökare letar inte efter föremål för pengarna. För mig handlar det om att få frisk luft och samtidigt göra lite samhällsnytta.

Mikael Jönsson har varit medlem i Sveriges Metallsökarförening (SMF) i sex år. Förutom spjutspetsen i brons har han även hittat några mynt som klassas som fornfynd. De flesta upptäckterna består dock av betydligt modernare metaller.

– Jag hittar mest borttappade smycken, men har exempelvis även kommit över gamla granater och stora mängder bly vid Lomma strand, säger han.

Enligt Mikael Jönsson gör han och de andra medlemmarna i SMF naturen en stor tjänst när de hittar och tar hand om övergivna metallföremål. Sedan Riksantikvarieämbetet 2018 införde en avgift på 700 kronor per avgränsat område för den som ansöker om att få söka med metalldetektor har utövandet dock minskat.

– Vi är väldigt upprörda över denna avgift. Nu har vi metallsökare inte råd att ansöka om tillstånd i samma utsträckning som tidigare, säger han.

Publicerad 18 November 2019 11:34