Minna Mercke Schmidt håller i flera kransbindarkurser innan jul. En krans tar ungefär två timmar att färdigställa.

Minna Mercke Schmidt håller i flera kransbindarkurser innan jul. En krans tar ungefär två timmar att färdigställa. Foto: Privat

Blomsterexperten tipsar – så lyckas du med julkransen

Löberödsbon Minna Mercke Schmidt håller kurser i kransbindning

LÖBERÖD.

Är det någon som vet hur en julkrans ska bindas är det blomsterkreatören och Löberödsbon Minna Mercke Schmidt. Hon håller varje år kurser i ämnet och till Lokaltidningen delar hon med sig av sina bästa tips.

På sina kurser lär Minna Mercke Schmidt ut teknikerna för en ganska traditionell krans.

– Jag brukar utgå från en halmstomme och klä den med något grönt som ris av gran, cypress eller en. Med det som grund dekorerar jag med till exempel kottar, lavar, grenar som det växer lite mossa på eller andra saker jag hittar i skogen. Jag gillar material från naturen, säger Minna Mercke Schmidt.

Bara fantasin sätter gränserna för hur en julkrans kan se ut.

Bara fantasin sätter gränserna för hur en julkrans kan se ut. Foto: Minna Mercke Schmidt

Juteväv och vackra band blir pricken över i:et på kransen och man kan även lägga till några julgransdekorationer, säger Minna.

– Vill man göra en lite mer modern variant så kan man utgå från en metallring och klä den med till exempel torkade blommor, det blir väldigt dekorativt.

Deltagarna på Minnas kranskurser brukar även få lära sig att göra tomtar av granris och mossa. När det gäller julpynt överlag har Minna många kreativa idéer för att få till den riktiga julstämningen.

– Har man krukväxter som står ute året om och ser lite tråkiga ut så här års kan det vara fint att stoppa krukorna med granris och lägga till en ljusslinga.

Med en halmstomme och granris har man en bra bas för en krans.

Med en halmstomme och granris har man en bra bas för en krans. Foto: Minna Mercke Schmidt

Att göra bollar av hönsnät och mossa eller granris är ett annat tips.

– Det är viktigt att inte ha alla dekorationer i knähöjd, då ser man dem inte. Därför kan det vara en idé att hänga bollarna i till exempel ett träd.

Inomhus kan man jobba med hyacinter och andra sorters lökar, säger Minna.

– Det blir fint att göra olika arrangemang med till exempel mossa och sätta dem tillsammans på ett julbord, istället för att placera ut hyacinter en och en så man kanske inte ens ser dem.

– Snittblommor kan också göras juliga till exempel genom att sätta i kottar på ståltråd eller några grankvistar.

Testa kransbindning

Helgen den 7–8 december är det julmarknad med brukskonst i Löberöds slottskyrka, klockan 10–17 båda dagarna. På söndagen hålls en kurs i kransbindning klockan 15–17.

Den 25–27 november klockan 18–21 hålls julskaparkvällar på Tirups örtagård utanför Staffanstorp. Då lär Minna Mercke Schmidt ut bland annat hur man gör en julkrans.

Måndagen den 9 december klockan 18–21 hålls ytterligare en julskaparkväll, denna gång på Löberöds slott.

Minna Mercke Sschmidt medverkar även på Övedsklosters julmarknad 13–15 december.

Se blomsterverkstad.com för mer information om anmälan och kursavgifter.

Publicerad 18 November 2019 06:00