Mats Nilsson har varit julgransodlare sedan 2014. Nu börjar det bli dags att hugga ned de första granarna han satte för snart sex år sedan.

Mats Nilsson har varit julgransodlare sedan 2014. Nu börjar det bli dags att hugga ned de första granarna han satte för snart sex år sedan. Foto: Anja Degerholm

Fler vill ha närodlad gran: "Ligger rätt i tiden"

Julgransodlaren Mats Nilsson i Hörby märker ett ökat intresse

HÖRBY.

En fyllig och tät kungsgran eller en väldoftande rödgran? Alla har sin egen favorit när det gäller julgran. Oavsett vilken så hittar du den hos odlaren Mats Nilsson utanför Hörby.

Han och familjen tog över den 3,5 hektar stora odlingen 2014. Här växer det kungsgran, rödgran och nobilisgran. Riset från nobilisgranen används till bland annat grav- och julkransar. Det flest vill köpa är utan tvekan den lite dyrare kungsgranen med stora platta barr.

– Den barrar mindre, säger Mats Nilsson.

Det högre priset beror på att den tar nästan dubbelt så lång tid att odla. En rödgran tar i snitt 6–8 år från plantering till färdigväxt gran, en kungsgran mellan åtta och tolv år.

Mats säger att intresset för att köpa lokalt har ökat under de åren han har varit granodlare.

– Det ligger rätt i tiden. Det är färskheten vi lever på och vi vill gärna slå ett slag för det närproducerade. Ungefär 80–90 procent av våra granar huggs av kunden själv, berättar han.

– Det har hänt att kunderna frågat varför mina granar är så tunga. Då har jag förstått att de tidigare har köpt granar som importerats från Danmark, Tyskland eller Polen och som huggits kanske flera månader innan jul och hunnit bli helt torra.

Mats har satsat på konceptet "hugg din egen gran" med en julig inramning med glögg och korvgrillning över öppen eld.

– Det blir lite mer som en upplevelse och en utflykt för hela familjen.

Även företag har julevent i granodlingen där de anställda får hugga sin egen gran och samtidigt ha en trevlig stund tillsammans med sina kollegor.

Högsäsongen börjar i mitten av oktober då Mats levererar mycket granris till framför allt blomsterhandlare som gör kransar inför allhelgonahelgen. I början av november börjar efterfrågan på julgranar komma igång, och därefter blir det riktigt högtryck fram till lillejulafton.

Att sköta granodlingen tar mycket tid i anspråk, där försäljningen endast är en bråkdel. Redan i mellandagarna brukar Mats börja gallra bland de granar som inte håller måttet till nästa år. I mars är det dags att formklippa granarna och april–maj planteras nya granplantor, omkring 2 000 stycken årligen. Efter det väntar gödsling och ogräsbekämpning.

Hur ser då den perfekta julgranen ut? En tät Disneygran? Mats säger att smaken varierar väldigt mycket från kund till kund.

– Vissa vill ha en stor fyrametersgran, andra en mindre som passar i till exempel barnens rum. Det är väldigt olika. Inte ens jag och min fru är överens om hur den perfekta granen ser ut, säger han och skrattar.

Granodlarens tips

När du köper en gran, se till att den har en färsk snittyta. Även om den är huggen samma dag kan det behövas ett nytt snitt så att porerna inte täpps till.

Om det är kallt ute, låt granen göra en mellanlandning i till exempel garaget eller uterummet innan den tas in i värmen.

Granen ska alltid ha tillgång vatten.

Köp en rejäl fot, gärna en som visar om vattnet börjar ta slut.

Låt granen stå så svalt som möjligt, det vill säga inte nära ett element eller en kamin.

Köp en svensk, närproducerad gran.

Publicerad 17 November 2019 06:00