Alla rullande fordon är välkomna, och de får gärna vara utsmyckade.

Alla rullande fordon är välkomna, och de får gärna vara utsmyckade. Foto: Privat

Hjulig tradition med motorburet luciatåg

Rullar genom Hörbys gator för tredje året i rad

HÖRBY.

För tredje året i rad rullar ett motordrivet luciatåg genom Hörbys gator. Bakom det uppskattade initiativet står föreningarna CMMC och Blaurög tillsammans med Hörby yrkesgymnasium och Hörby kommun.

– Ifjor var vi 150–160 fordon och i år tror jag vi kan bli uppemot 250 stycken. Alla fordon som rullar är välkomna, det brukar bli en kul blandning, säger Per Persson Landqvist, vice ordförande i Classic Mc Moped Club (CMMC).

Han har anordnat en rad olika evenemang med nostalgifordon genom åren och fick idén om att göra ett rullande luciatåg i Hörby för tre år sedan.

– Jag vet att det är många ungdomar som är motorintresserade i kommunen, så jag ville göra något för dem. Samtidigt är det ett intresse som är åldersöverbryggande och det är folk i alla åldrar som deltar. Allt ifrån ungdomar med A-traktorer till 80-åringar med veteranmopeder, säger Per som till vardags är lärare på Georgshillsskolan.

Årets lucia-firande äger rum på själva luciadagen den 13 december och börjar med samling vid yrkesgymnasiet, Metallgatan 11, klockan 18.30. Därefter blir det avfärd mot Parktorget klockan 19.

Förra årets Kul på hjul lockade 150–160 ekipage. I år tror arrangören på uppemot 250 fordon.

Förra årets Kul på hjul lockade 150–160 ekipage. I år tror arrangören på uppemot 250 fordon. Foto: Privat

De deltagande fordonen får gärna vara utsmyckade, enligt arrangören, och tidigare år har det varit såväl stora lysande luciakronor som ljusprydda tomtar och blinkande julbelysning. Det kommer även att gå en buss från yrkesgymnasiet för åskådare som inte kan ta sig till Parktorget för egen maskin.

Väl framme vid Parktorget, ungefär vid 19.30-tiden, bjuds det på musik med rockbandet Hellmet som bland annat dagen till ära gör egna versioner av kända lucialåtar.

– Efter konserten korar vi de fräckaste utsmyckade fordonen, det blir ungefär vid 20-tiden, berättar Per Persson Landqvist.

Därefter spelar Hellmet en stund till och det finns möjlighet att köpa korv, glögg och pepparkakor. Kvällen avrundas framåt 21-snåret.

Tåget utgår från Hörby yrkesgymnasium och avslutas vid Parktorget.

Tåget utgår från Hörby yrkesgymnasium och avslutas vid Parktorget. Foto: Privat

Publicerad 16 November 2019 06:00