Hörby kommun ska nu bemöta de allvarliga uppgifterna som framkommer i anmälan till Skolinspektionen. OBS! Bilden är från ett annat sammanhang.

Hörby kommun ska nu bemöta de allvarliga uppgifterna som framkommer i anmälan till Skolinspektionen. OBS! Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos.com

Larmar om mordhot och knivincidenter på Hörbyskola

Anmälan till Skolinspektionen om grundskola i kommunen

HÖRBY.

Stenkastning, strypningsförsök, mordhot och knivincidenter. Det är kränkningar som har blivit vardag på en grundskola i Hörby kommun, enligt en anmälan till Skolinspektionen. Myndigheten kräver nu att kommunen bemöter de allvarliga uppgifterna.

Enligt anmälan, som kom in till Skolinspektionen den 8 oktober, har eleverna tagit över ledarskapet i klassrummet. Föräldern beskriver hur två av dennes barn som går på skolan utsatts för flera kränkningar och trakasserier. Våldsamheter ska pågå såväl i klassrummet under lektionstid som ute på skolgården.

Vårdnadshavaren har heller inte informerats om de incidenter som drabbat barnen. Vidare skriver anmälaren att det inte finns vuxna som kan hantera eleverna vilket leder till psykisk ohälsa som ångest och oro. Vissa elever vill inte gå till skolan på grund av rädsla för våld och kränkningar. "Våldet i skolan har blivit en vardag för eleverna", skriver anmälaren.

Skolinspektionen kräver nu att Hörby kommun svarar på ett antal frågor som rör de påstådda kränkningarna. Yttrandet ska lämnas till myndigheten senast den 22 november.

Vårdnadsgivaren har även lyft fram brister i trygghet och studiero på skolan, dessa uppgifter lämnades över till kommunen för utredning redan i mitten av oktober. Resultaten av denna utredning ska presenteras den 18 november.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Borg (SD) vill inte kommentera det enskilda ärendet, men säger att skolförvaltningen arbetar med ärendet.

– Förvaltningen har naturligtvis uppmärksammat detta och vidtar nödvändiga åtgärder, säger Stefan Borg.

Publicerad 15 November 2019 14:02