Martina Eberhard, butikschef på Erikshjälpen i Höör, säger att allt som har med julen att göra säljer som smör.

Martina Eberhard, butikschef på Erikshjälpen i Höör, säger att allt som har med julen att göra säljer som smör. Foto: Anja Degerholm

Här får gamla julprylar nytt liv: "Intresset för återbruk ökar"

Julrusch även i second hand-butiken

HÖÖR.

Förra julen utsågs det återvunna plagget till Årets julklapp av HUI Research. Att intresset för återbruk i juletider ökar är något som märks tydligt på Erikshjälpen i Höör.

Martina Eberhard är butikschef på Erikshjälpen i Höör och hon berättar att det är många av kunderna som vill fynda begagnade julsaker.

– Folk brukar börja fråga efter julgrejer redan i oktober. Månaden innan jul är en av våra stora försäljningstoppar under året, säger hon.

En gammal tomte som snart kanske får ett nytt hem?

En gammal tomte som snart kanske får ett nytt hem? Foto: Anja Degerholm

I början av november sätter butiken fram adventssaker, och ju närmare jul det kommer desto mer julsaker i butiken. Här finns allt ifrån glöggmuggar till prydnadstomtar och adventsljusstakar. Och det mesta går att sälja, säger Martina.

– När det gäller julsaker så är det efterfrågan på i stort sett allt. Att handla second hand innebär att man kan hitta udda och lite mer personliga saker.

Det är även populärt att handla julklappar.

– Jag tror att folk köper mer och mer julklappar second hand. Tidigare var det nog en kultur att det inte var fint nog med begagnat, men det håller på att ändras, nu är det snarare tvärtom. Vi får in många saker som är i nyskick som ibland till och med har prislappen kvar.

Siw Engdahl, arbetsledare på Erikshjälpen i Höör, packar upp jultextilier.

Siw Engdahl, arbetsledare på Erikshjälpen i Höör, packar upp jultextilier. Foto: Anja Degerholm

Personalen på Erikshjälpen i Höör jobbar även med så kallad upcycling, ungefär kreativ återvinning. Framöver kommer det att vara olika happenings och workshops i butiken med tips på hur man kan ge uttjänta prylar nytt liv.

– Vi vill försöka uppmuntra folk att upcycla. Inför julen kan man till exempel sätta en hyacint eller snödroppe i en gammal fin kaffekopp. Eller sy ett kuddfodral av en julgardinsvepa. Det handlar om att återanvända sakerna istället för att kasta dem.

Måndagen den 25 november har Erikshjälpen "White monday" i sina butiker under parollen "Second hand är det nya svarta".

– Det är som motvikt till köphetsen under Black friday. Vi vill slå ett slag för second hand och ger 20 procent på allt denna dag, säger Martina Eberhard.

"Vi säljer ett par hundra adventsljusstakar varje år", berättar Martina Eberhard. Foto: Anja Degerholm

Glöggmuggar till en billig peng.

Glöggmuggar till en billig peng. Foto: Anja Degerholm

Luciakläderna växer barnen snabbt ur, därför är det populärt att köpa dem second hand, berättar Martina Eberhard.

Luciakläderna växer barnen snabbt ur, därför är det populärt att köpa dem second hand, berättar Martina Eberhard. Foto: Anja Degerholm

Publicerad 14 November 2019 06:00