Rullar brädan? Den 15 november är det dags för invigning och premiäråk i den nya skaterampen. Här under byggprocessen.

Rullar brädan? Den 15 november är det dags för invigning och premiäråk i den nya skaterampen. Här under byggprocessen. Foto: Privat

Emiliaskolan får efterlängtad skateramp: "Något att umgås runt"

Möjlig tack vare en donation från lokalt byggföretag

HÖÖR.

Emiliaskolan hade tidigare en populär skateboardramp på skolgården som efter många åk hade gjort sitt. En ny ramp var utlovad, men varje år var beskedet detsamma – pengarna räckte inte till. Nu har skolan fått hjälp från ett oväntat håll.

Skaterampen var minst sagt efterlängtad, en elev på skolan hade till och med gjort en kartongmodell av hur en ny ramp skulle kunna se ut. Även om det var svårt att hitta pengar till projektet gick Gunnel Persson Rosenhall, klasslärare i årskurs åtta på Emiliaskolan, i våras in på företaget XL Bygg i Höör för att fråga efter en offert.

Då blev hon tipsad om "XL-hjälpen". Byggföretaget har i år, precis som andra butiker i koncernen, utlyst en tävling med anledning av kedjans 10-årsjubileum där lokala föreningar eller organisationer får ansöka om hjälp med sina drömprojekt.

– De får hjälp med projekt som de annars inte hade kunnat genomföra, förklarar Håkan Munther, vd på XL Bygg i Höör.

Rampen är svartmålad med graffiti på ena sidan. Varje klass på skolan ska sedan få måla varsin del av rampen.

Rampen är svartmålad med graffiti på ena sidan. Varje klass på skolan ska sedan få måla varsin del av rampen. Foto: Privat

Totalt kom 2 000 ansökningar in från hela landet och av dessa valdes nio vinnare ut som fick beskedet i samband med terminsstarten. En av vinnarna är alltså Emiliaskolan Höör Waldorfskola.

– Det är helt otroligt att vi blev utvalda. Det här kommer till nytta såväl för de yngre som de äldre eleverna på skolan. Det blir något att umgås runt, säger Gunnel Persson Rosenhall.

Under hösten har projektet gått från dröm till verklighet.

– Ett glatt gäng snickare har byggt ihop rampen, bland annat med hjälp av en prao från skolan som målat den med graffiti. Det som varit extra roligt i det här projektet är att barnen på Emiliaskolan har varit så drivande, säger Håkan Munther.

Rampen är byggd i björkplywood och är cirka 7,5 meter bred. Materialet har kostat cirka 75 000–100 000 kronor. Den 15 november blir det högtidlig invigning på Emiliaskolans skolgård med bandklippning och allt.

– Det är trist att lova något och sedan inte kunna hålla det. Det känns så bra att eleverna äntligen kan få sin skateboardramp, jag vet att de kommer att bli överlyckliga, säger Gunnel Persson Rosenhall.

Tanken är att XL-hjälpen ska bli ett årligt återkommande inslag.

– Det finns så många fantastiska föreningar i Höör. På det här sättet får de en chans att förverkliga sina drömmar, säger Håkan Munther.

Juryns motivering

"Elever på Emiliaskolan i Höör har engagerat sig i kampen för en skateramp i flera år och har gång på gång fått nej från de vuxna av ekonomiska skäl. Vi vill vara med och bidra till mer rörelse i vardagen och visa barnen att kampen lönar sig. Vi hör er."

Publicerad 09 November 2019 06:00