Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) säger att partiet har många gemensamma nämnare med Moderaterna, och att man därför tagit fram ett budgetförslag tillsammans.

Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) säger att partiet har många gemensamma nämnare med Moderaterna, och att man därför tagit fram ett budgetförslag tillsammans. Arkivfoto: Anja Degerholm

SD och M lägger fram gemensam budget: "En samsyn i många frågor"

Besparingar på elva miljoner kronor väntar under 2020

HÖRBY.

Sverigedemokraterna och Moderaterna i Hörby lägger fram ett gemensamt budgetförslag. "Vi har en samsyn i många frågor", säger kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) om samarbetet.

Genom detta samarbetet blir det en starkare budget, poängterar Bladh in Zito.

– Det blir tydligare för både medborgare och tjänstemän i vilken riktning vi vill gå.

Hon får medhåll av Lars-Göran Ritmer, Moderaternas gruppledare i Hörby:

– Vi har pratat om många olika frågor under året och när budgetarbetet närmade sig kände vi att vi lika gärna kunde lägga fram ett förslag tillsammans, säger han.

Detta trots att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson gång på gång sagt att man inte ska samarbeta med SD.

Enligt den politiska vision som SD och M gemensamt tagit fram är trygghet och trivsel det viktigaste. De vill verka för "levande, traditionella och familjevänliga samhällsmiljöer som präglas av trygghet och småskalighet". Fokus är också på att hela kommunen ska leva, inte minst genom landsbygdsskolorna.

Bostadsbyggande, ett nytt särskilt boende, en ny förskola och planering för ett nytt kulturcentrum på BilMånsson-tomten är andra prioriteringar. Byggandet ska skötas av i första hand externa aktörer, enligt M och SD:s vision.

– Vi behöver få igång planeringen och försäljningen av tomter, till exempel vid Engströms mark vid Ringsjöstrand, säger Lars-Göran Ritmer.

Kommunen ska jobba utifrån det man kallar "Hörbymodellen".

– Vi ska fokusera på medborgarna i första hand och kommunens kärnverksamheter, vi ska följa lagen, sänka kostnaderna men samtidigt höja kvaliteten. Men framför allt jobba långsiktigt, säger Cecilia Bladh in Zito.

Att sänka kostnaderna och samtidigt höja kvaliteten, det låter som en svår ekvation att lösa?

– Det finns absolut möjligheter att göra det. Till exempel när det gäller leasingavtalen för kommunens bilar. Där tror vi att vi kan få bättre avtal med ett lägre pris.

– Varje skattekrona måste utnyttjas så gott det går. Statistiken visar att det finns kommuner som klarar detta mycket bättre än Hörby, det gäller bara att hitta effektiviseringar, säger Lars-Göran Ritmer.

I år går kommunen mot ett underskott på närmare 35 miljoner kronor. Det innebär att det väntar åtstramningar kommande år. Alla verksamheter har ett generellt sparbeting på 1,3 procent för att spara totalt 11 miljoner kronor. Mest ska socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden spara, runt 5 miljoner kronor vardera. Samtidigt får de volym- och indexuppräkningar.

Skatten ska dock ligga kvar på 21,08 kronor.

– Det är viktigt att behålla den skattenivån. Det blir tufft kommande år, men vi känner oss ändå mer rustade nu än när vi tog över i januari, säger Lars-Göran Ritmer.

Budgeten för 2020 och planer för 2021–2022 ska upp för beslut i kommunfullmäktige. M och SD har tillsammans 19 av de 41 mandaten i fullmäktige och behöver därför stöd av något annat parti för att få igenom budgeten.

Publicerad 06 November 2019 06:00