Höörs stadskärna lever och mår väl, enligt rapporten Cityindex som kartlagt 104 svenska stadskärnor.

Höörs stadskärna lever och mår väl, enligt rapporten Cityindex som kartlagt 104 svenska stadskärnor. Arkivfoto: Anja Degerholm

Uppåt för handeln i Höör – en av stadskärnorna som ökar mest

Även Eslövs stadskärna går bättre än snittet

HÖÖR/ESLÖV.

Det går bra för handeln i stadskärnan i Höör. Det visar resultaten av rapporten "Cityindex" från HUI Research och Fastighetsägarna. Höör tillhör en av de svenska kommuner som har den mest positiva utvecklingen av omsättningen i stadskärnan.

Av
Anja Degerholm

– Jag är positivt överraskad, men inte förvånad. Höör har en stark dagligvaruhandel, en växande besöksnäring och ett centrum med intressanta specialbutiker och kaféer, säger näringslivschefen Peter Wollin.

Cityindex är en ny rikstäckande kartläggning som mäter utvecklingen i 104 svenska stadskärnor. Totalt har stadskärnorna ökat sin omsättning med i snitt 0,4 procent och det är de små och medelstora städerna som ökar mest, som Höör och Eslöv. Undersökningen visar att det framför allt är saker som mat, träning, hotellvistelser och frisörbesök som vi lägger mest pengar på i stadskärnan.

Höör är den sjätte bästa kommunen i landet och hamnar på en femteplats bland kommuner med mindre än 50 000 invånare. Här har omsättningen ökat med 4,2 procent det senaste året. Precis som i andra stadskärnor så är det dagligvaruhandeln som driver utvecklingen framåt, den har ökat med 5,3 procent. Men det som ökar mest är hotell- och restaurangbranschen. Här har det skett en ökning med hela 25 procent.

– Det har etablerats flera spaanläggningar i Höör, det tror jag är en förklaring till den positiva utvecklingen, säger Peter Wollin.

Jag är positivt överraskad, men inte förvånad

Under förra året öppnade två span i tätorten: Andrum på Stiftsgården Åkersberg och ett på Höörs Gästis. Även Elisefarm öppnade ett spa, och även om det inte räknas till stadskärnan säger Peter Wollin att stora aktörer, som just Elisefarm och Skånes djurpark, drar folk till Höör och att det i sin tur stärker handeln.

– Besökarna kanske handlar i Höör på vägen hem eller stannar till för att äta, säger Peter Wollin och fortsätter:

– Dessutom ökar befolkningen i Höör med 150–200 invånare årligen, det gör att underlaget för handeln stärks ytterligare.

Det går bra även för Eslövs stadskärna som ökat sin omsättning med 3,3 procent. Trenden med att dagligvaror drar utvecklingen framåt är tydlig även här där det skett en ökning med hela 8,7 procent. Hotell och restauranger ökar också sin omsättning, med 6,7 procent, och även sällanköpsvarorna går framåt något.

Handel inom beklädnad och kommersiell service backar däremot, vilket ligger i linje med hur det ser ut i de flesta stadskärnorna.

– I Eslöv jobbar handlare, fastighetsägare och kommunen nära tillsammans för att stärka och utveckla. Trots att parterna har olika utmaningar och intressen märker vi hur viktig samverkan och engagemang är för att kunna stärka och utveckla Eslövs stadskärna till att vara en aktiv och attraktiv stadskärna, säger centrumutvecklaren Cecilia Reinholdsson i ett pressmeddelande.

Hörby kommun ingår inte i kartläggningen.

Cityindex

Omsättning i procent, alla stadskärnor inom parentes:

HÖÖR

Totalt: 4,2 (0,4).

Dagligvaror: 5,3 (2,6).

Sällanköpsvaror: –0,3 (–1,9).

Beklädnad: För få aktörer.

Hem och fritid: För få aktörer.

Kommersiell service: 3,8 (2,2).

Hotell och restaurang: 25,0 (2,1).

ESLÖV

Totalt: 3,3 (0,4).

Dagligvaror: 8,7 (2,6).

Sällanköpsvaror: 1,0 (–1,9).

Beklädnad: –3,1 (–2,9).

Hem och fritid: 2,0 (–1,4).

Kommersiell service: –0,6 (2,2).

Hotell och restaurang: 6,7 (2,1).

Publicerad 03 November 2019 06:00