Ordet har spridit sig och fler och fler hittar till Thildes promenadgrupp.

Ordet har spridit sig och fler och fler hittar till Thildes promenadgrupp. Foto: Privat

Thilde startade promenadgrupp: "Kul att folk går utanför sin bekvämlighetszon"

Gruppen lockar fler Eslövsbor för varje vecka

ESLÖV.

Varje vecka går ett gäng Eslövsbor cirka en timmes promenad runt stan, och de blir fler för varje vecka. En utveckling som initiativtagaren Thilde Otton Väpnargård är väldigt glad över: "Det är extra kul att det är folk som inte känner varandra sedan innan".

Thilde Otton Väpnargård flyttade till Eslöv i april och är ofta ute och går. När hon läste ett inlägg i Facebook-gruppen "Eslöv snackar" om hur otryggt det var att vistas ute på kvällarna tände hon till.

– Jag skrev ett argt inlägg där jag efterlyste konkreta förslag på lösningar. Jag skrev också att jag är ute varje dag och går och att det bara är att hänga på om man vill. Någon tyckte att jag skulle styra upp en promenadgrupp och då kunde jag inte backa, säger hon med ett skratt.

Promenaderna är på cirka en timme, med anpassad hastighet efter gruppen.

Promenaderna är på cirka en timme, med anpassad hastighet efter gruppen. Foto: Privat

Det var för drygt en månad sedan och efter det har det varit promenader varje vecka, oftast på onsdagar eller torsdagar runt 19-snåret. För varje vecka har fler och fler deltagare anslutit sig. Varje vecka lägger Thilde upp ett evenemang på Facebook med vilken dag och tid som gäller.

– Det har bara rullat på. Det är riktigt kul att det är folk som inte känner varandra sedan tidigare. En kvinna berättade att hon har social fobi men att hon ändå tog sig ut, det är härligt att höra.

– Folk tar sig verkligen utanför sin egen bekvämlighetszon. Jag drar mig också för att träffa nya människor, men det räcker med att vi säger hej så är vi igång. Det blir mer avslappnat när man går, inte så instängt och krystat som om man sitter ner och pratar.

Thilde hoppas att hennes initiativ ska få ringar på vattnet. Att de som träffas genom hennes promenadgrupp kan träffas andra dagar och gå tillsammans, och på så sätt få fler att röra sig ute på kvällarna.

Vad pratar ni om när ni går?

– Allt möjligt. Lite skvaller från Eslövsgrupperna till exempel. Det är en som kan mycket om de olika byggnaderna i Eslöv, så det blir lite som en guidning. Ibland börjar eller avslutar vi med en fika.

Hur långt går ni?

– Det beror på gruppen. Vi anpassar tempot så att alla kan hänga på.

Publicerad 03 November 2019 06:00