Mannen döms till nio månaders fängelse och ska betala ett skadestånd på 61 100 kronor till kvinnan.

Mannen döms till nio månaders fängelse och ska betala ett skadestånd på 61 100 kronor till kvinnan. Foto: Domstolsverket/Patrik Svedberg

Slog sin fru i magen när hon var gravid – döms för grov kvinnofridskränkning

Mannen har under flera år misshandlat kvinnan

MELLANSKÅNE/NORDVÄSTRA SKÅNE.

I början av förhållandet var mannen charmig, rolig och omtänksam. Med tiden blev han allt mer aggressiv och misshandlade vid flera tillfällen sin fru, bland annat slog han henne i magen när hon var gravid. Nu döms han för grov kvinnofridskränkning.

Av
Anja Degerholm

De två har varit gifta och har ett barn tillsammans som är i förskoleåldern. Vid den tiden bodde de i nordvästra Skåne, numera är de skilda och bor i Mellanskåne respektive nordvästra Skåne.

Kvinnan har berättat om flera incidenter när mannen misshandlat henne. Förutom knytnävarna använde han även tillhyggen som ett läderbälte och ett soffbord. Bråken handlade ofta om hushållssysslor och att kvinnan inte skötte dessa som mannen ville, till exempel att maten inte var klar i tid.

Mannen säger i förhör att deras förhållande varit stormigt och jobbigt. Att kvinnan visste vilka knappar hon skulle trycka på för att han skulle bli rasande. Men han förnekar de flesta av brotten, förutom några fall av ringa misshandel och ofredande.

Gemensamma vänner har vittnat om hur kvinnan gick från att vara glad och sprudlande till kuvad och tyst. Några frågade rätt ut om hon blivit misshandlad av mannen efter att ha sett blåmärken på hennes kropp. Kvinnan lämnade mannen efter en misshandelsepisod och gick flera kilometer utan ytterkläder med sitt barn inlindad i en filt för att söka skydd hos en vän. Därefter gjordes en polisanmälan.

Helsingborgs tingsrätt anser att kvinnans berättelse är trovärdig eftersom den är sammanhängande och detaljrik. Den får även stöd av annan bevisning som vittnesuppgifter, dagboksanteckningar, läkarintyg och intyg från psykolog.

Det handlar om flera händelser som ingår i en upprepad kränkning av kvinnan, kränkningar som skadat såväl hennes integritet som hennes självkänsla allvarligt. Mannen döms därför för grov kvinnofridskränkning. Påföljden blir fängelse i nio månader. Mannen ska även betala ett skadestånd på 61 100 kronor till kvinnan.

Publicerad 01 November 2019 09:19