Marie Friberg har meddelat till SD-ledningen att hon tar time out från sina politiska uppdrag.

Marie Friberg har meddelat till SD-ledningen att hon tar time out från sina politiska uppdrag. Arkivfoto: Anja Degerholm

SD-politiker tejpade för munnen på elev – tar time out

Marie Friberg (SD) anmäld till polisen och Skolinspektionen

HÖRBY.

SD-politikern Marie Friberg tar time out från politiken. Detta efter att hon anmälts både till polisen och Skolinspektionen för att hon i sin roll som lärarvikarie ska ha tejpat för munnen på förstaklasselev. Det rapporterar Skånska Dagbladet.

Av
Anja Degerholm

Marie Friberg har tidigare varit ordförande i barn- och utbildningsnämnden, men avsade sig uppdraget i våras efter bara fyra månader på posten. Hon har den senaste tiden jobbat som lärarvikarie och den aktuella händelsen ska ha ägt rum på en skola i Hörby kommun nyligen.

Eleven, som går i första klass, var högljudd på lektionen och Friberg ska då ha tejpat igen munnen på eleven. Händelsen har anmälts till polisen, där den utreds som ofredande mot pojke under 18 år, och till Skolinspektionen.

– Jag kan inte kommentera enskilda personalärenden, men som arbetsgivare ser vi otroligt allvarligt på alla former av kränkande behandling, säger Viktor Lennartsson, tillförordnad chef för kultur-, fritids- och utbildningsförvaltningen i Hörby, till Skånska Dagbladet.

Han fortsätter:

– När vi får information om kränkande behandling utreder vi det skyndsamt, och därefter sätter vi in åtgärder för att säkerställa tryggheten och trivseln för de som upplever sig ha blivit kränkta, säger Viktor Lennartsson.

Marie Friberg tar nu time out från sina politiska uppdrag som ledamot i barn- och utbildningsnämnden, ledamot i kommunfullmäktige samt ordförande i valberedningen.

– Hon har inte förnekat vad som har hänt, och hon hävdar inte att uppgifterna är osanna, utan det handlar mer om i vilket sammanhang det har skett. Jag tolkar det som att det har varit menat som någon form av lek eller skämt – det vill säga en lättsam aktivitet under lektionen, säger Johan Ohlin, ordförande för Sverigedemokraterna i Hörby, till Skånska Dagbladet.

Han säger vidare att partiet fortfarande har fullt förtroende för Marie Friberg, och att det var hennes eget beslut att ta ett uppehåll från politiken.

Publicerad 31 October 2019 09:13