Vilken av backarna som den sörjande änkan gick till är inte fastslaget, berättar Per-Gunnar Mörck. Istället har hela området fått namnet

Vilken av backarna som den sörjande änkan gick till är inte fastslaget, berättar Per-Gunnar Mörck. Istället har hela området fått namnet "Karnas backe". Arkivfoto: Anja Degerholm

Gåtan löst – så fick Karnas backe sitt namn

Sörjande änkan Karna Jönsdotter har gett upphov till namnet

HÖRBY.

Under årens lopp har det florerat olika teorier om hur Karnas backe fått sitt namn. Nya uppgifter visar att det varken var servitrisen Karna Andersdotter eller tivolit Bakken i Köpenhamn som gett området sitt namn. Istället kommer det från en sörjande änka.

Per-Gunnar Mörck har skrivit mycket om Hörbybygdens historia genom åren och skriver regelbundet på den lokala hemsidan Gammalstorp.se och sin egen hemsida. Nu senast har han tittat närmare på hur det populära rekreationsområdet Karnas backe fått sitt namn.

– Jag har tittat i böcker på Landsarkivet i Lund och har fått gå tillbaka ända till 1788 för att hitta relevant information, berättar Per-Gunnar Mörck.

Han har bland annat använt kyrkoböcker, husförhörsböcker, lagfarter och uppgifter från Lantmäteriet.

Efterforskningarna visar att teorin om att området fått sitt namn efter servitrisen Karna Andersdotter, som jobbade på tivolit i början av förra sekelskiftet, inte stämmer. Namnet har inte heller fått inspiration från tivolit Bakken i Köpenhamn. Det har istället en mer tragisk historia.

Karna Jönsdotter föddes den 7 februari 1824. Hon gifte sig 1860 med drängen Anders Jönsson från Östra Sallerup och tillsammans fick de dottern Anna, som föddes två år senare. År 1871 köpte de gården Hörby 6 och 21, vid nuvarande Kristianstadsvägen.

– Det var en stor gård med både skogsbruk och odlingsbar mark, säger Per-Gunnar Mörck.

Huset hade byggts av riksdagsmannen Nils Jeppsson. På 1950-talet var byggnaden fritidsgård och idag står det ett åttavåningshus på platsen.

Den 25 november 1883 firade Anders och Karna bröllopsdag och släkten var inbjuden till festligheterna. Efter middagen begav sig Anders ut till deras skogsbacke, troligen för att hämta hem några maskiner innan snön föll.

Efter mörkrets inbrott började Karna bli allt mer orolig och nervös. Tillsammans med några manliga gäster gick hon för att leta efter sin man. De hittade honom liggandes över en mindre stock. De tillkallade läkare som konstaterade att Anders var död och att han förmodligen dött av en hjärtattack, 60 år gammal. Firandet byttes mot sorg.

Karna gick ofta till platsen dör maken dött.

– Hon satte upp ett träkors och lade blommor. De som bodde i området såg henne gå dit, "nu går Karna till backen", och på så sätt myntades namnet Karnas backe, säger Per-Gunnar Mörck.

Dottern Anna gifte sig 1889 med Jonas Winqvist och hennes make blev därmed ägare till marken vid Karnas backe, även om de själva bodde på Gamla torg 5. Karna Jönsdotter bodde på gården fram till sin död den 14 juli 1902. Hon blev 78 år.

Per-Gunnar Mörck ska fortsätta efterforskningarna om Karnas backe.

– Jag håller på att samla material om tivolit som låg vid Karnas backe från cirka 1910. Vi får se vad jag hittar om det, säger Per-Gunnar Mörck.

Han har tidigare skrivit bland annat en 50 sidor lång text om Hörbyån och dess biflöden, med en genomgång av kvarnarna längs ån.

Publicerad 20 October 2019 06:00