Seniorkortet ska gälla på såväl tåg som regionbuss och stadsbuss.

Seniorkortet ska gälla på såväl tåg som regionbuss och stadsbuss. Foto: Mostphotos.com

Fri buss för alla 70 plus kan snart bli verklighet i Eslöv

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har sagt ja till förslaget

ESLÖV.

Gratis kollektivtrafik för kommunens seniorer har varit på tapeten i flera omgångar. Nu är förslaget ett steg närmare att bli verklighet efter att miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har gett tummen upp.

Ärendet ska nu vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut. Om det blir ett ja även i fullmäktige kan förslaget genomföras till nästa sommar. Alla som bor i Eslövs kommun och som är över 70 år omfattas av förslaget. De fria resorna gäller på tåg, regionbuss och stadsbuss – inom kommunen.

Trafikingenjören Anna Vilander har utrett frågan på uppdrag av kommunen.

– Att införa gratis resor just för seniorer handlar om att öka livskvaliteten för äldre människor. Ett seniorkort kan motverka isolering och möjliggör ett ökat socialt välbefinnande, säger säger hon i ett uttalande på kommunens hemsida.

Fri kollektivtrafik för alla sjuttioplussare beräknas kosta två miljoner kronor årligen. Kommunen betalar Skånetrafiken kvartalsvis för deras Seniorkort utifrån hur mycket de används. Flera kommuner, däribland Hörby kommun, har redan infört fria resor för äldre. I Eslöv har frågan varit uppe i flera omgångar, senast som ett vallöfte av Socialdemokraterna.

Publicerad 19 October 2019 06:00