Pengarna från bedrägeriet swishades vidare till ett stort antal konton.

Pengarna från bedrägeriet swishades vidare till ett stort antal konton. Arkivfoto: Andreas Holm

Ung Höörskvinna frias från penningtvättsbrott i "vishing"-härva

Äldre par från Stockholm lurades på en halv miljon kronor

HÖÖR.

En kvinna i 20-årsåldern från Höör åtalades för att ha varit en länk i en bedrägerihärva mot ett äldre par. Nu frias hon i tingsrätten med motiveringen att hon inte haft anledning att tro att pengarna kom från brottslig verksamhet.

Av
Anja Degerholm

Polisen har i flera omgångar gått ut och varnat för så kallad "vishing", voice phishing eller ungefär röstfiske på svenska. Genom falska telefonsamtal eller epostmeddelanden lurar bedragarna sina offer att lämna ifrån sig till exempel inloggningsuppgifter till mobilt bank-ID. Ofta riktar bedragarna in sig på äldre personer.

Detta hände ett äldre par i Stockholmstrakten som lurades på drygt en halv miljon kronor. Pengarna tvättades senare genom att de swishades vidare till ett stort antal konton. En av dem som misstänktes vara en del i detta var en ung Höörskvinna. Hon blev ombedd att ta ut 15 000 kronor åt en bekant som gick på samma skola.

I förhör har hon berättat att hon ville ställa upp och göra tjänsten eftersom det var "en populär tjej". När hon fick pengarna överförda stod det ett mansnamn, vilket skolkamraten förklarade med att det var hennes pappa. Själv minns hon inte händelsen.

Lunds tingsrätt friar Höörskvinnan eftersom hon inte haft anledning att tro att pengarna härrörde från brottslig verksamhet. Hon har dessutom inte haft någon egen vinning på upplägget och har framfört en trovärdig berättelse om vad som hänt.

Publicerad 18 October 2019 06:00