Eslöv ligger bäst till i årets ranking, trots ett stort tapp sedan förra året. Hörby backar hela 73 placeringar.

Eslöv ligger bäst till i årets ranking, trots ett stort tapp sedan förra året. Hörby backar hela 73 placeringar. Foto: Mostphotos.com

Hörby backar rejält i Lärarförbundets skolranking – till plats 228

Medelplaceringar för både Eslöv och Höör

MELLANSKÅNE.

Eslöv ligger bäst till av de tre mellanskånska kommunerna på plats 139 i Lärarförbundets årliga skolranking. Samtidigt backar kommunen 40 placeringar sedan ifjor. Hörby intar jumboplatsen bland de tre på plats 228.

Rankingen baseras på totalt tio kriterier. Bland Eslövs styrkor finns andelen barn i förskolan och nivån på sjukfrånvaron bland lärarna. Det som inte är lika bra är andelen godkända elever i årskurs nio och lärartätheten.

Grannkommunen Höör hamnar strax efter Eslöv i rankingen på plats 147. Det är något bättre än förra året. Höör är bland de tio kommunerna i landet där flest elever fullföljer gymnasiet. Andra positiva saker är lärarnas utbildningsnivå och lärarlönerna. På minussidan hamnar lärartätheten, andelen godkända elever i årskurs nio och resurserna till undervisningen.

Medan Höör har en hög andel som fullföljer gymnasiet så är situationen den omvända i Hörby. Hörby har även problem när det gäller elevernas meritvärden i årskurs nio. Sammantaget hamnar kommunen på plats 228 i rankningen, vilket är en försämring med 73 placeringar sedan förra året. Bland ljusglimtarna finns lärarnas sjukfrånvaro och lärarnas löner.

Efter flera år på förstaplatsen har Vellinge i år fått lämna tronen till förmån för värmländska Torsby. Bästa skånska kommun är Båstad på plats fem.

Rankingen

Eslöv: Plats 139 (-40).

Styrkor: Andel barn i förskolan (66) och nivån på sjukfrånvaro (80).

Svagheter: Andel godkända elever (217) och lärartätheten (199).

Höör: Plats 147 (+25).

Styrkor: Andelen som fullföljer gymnasiet (10) och lärarnas utbildningsnivå (64).

Svagheter: Lärartäthet (240) och andel godkända elever (237).

Hörby: Plats 228 (-73).

Styrkor: Lärarnas sjukfrånvaro (42) och lärarlöner (104).

Svagheter: Elevernas meritvärde (253) och andelen som fullföljer gymnasiet (253).

Källa: Lärarförbundet.

Publicerad 16 October 2019 09:37