Demonstrationen hålls varje fredag klockan 15–16 vid Gröna torg.

Demonstrationen hålls varje fredag klockan 15–16 vid Gröna torg. Foto: Privat

"Fridays for future Eslöv" demonstrerar för klimatet varje vecka

Samlas vid Gröna torg på fredagar klockan 15

ESLÖV.

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet har spridit sig som en löpeld över hela jordklotet. Nu har Eslöv fått en egen "Fridays for future" som demonstrerar utanför stadshuset varje vecka. Initiativtagare är läraren Emma Ådahl.

Av
Anja Degerholm

– Jag har följt klimatfrågan med stort intresse och engagemang, framför allt det senaste året, och tyckte att det behövdes en manifestation även här i Eslöv, berättar Östra Ströbon Emma Ådahl som till vardags jobbar på Ekenässkolan.

Den första demonstrationen hölls fredagen den 27 september klockan 15 utanför stadshuset på Gröna torg. Samma vecka som det uppmärksammade FN-toppmötet om klimatet i New York då även vuxna uppmanades att gå ut och demonstrera för klimatet. Därefter har det varit ett stående inslag och tanken är att det ska fortsätta varje fredag kl 15–16.

– Första fredagen kom det 29 personer, det tycker jag är fantastiskt. Jag lade ut ett evenemang på Facebook på tisdagen samma vecka och det spred sig snabbt. Det har blivit en trevlig stund där människor, som kanske inte kände varandra innan, kan mötas om ett gemensamt intresse och engagemang.

Målsättningen är, enligt Emma Ådahl, att samla ett stort antal människor varje fredag för att visa politikerna i stadshuset hur viktig klimatfrågan är.

– Det handlar om att visa politikerna vårt stöd för att våga fatta de obekväma men nödvändiga besluten. Vi vill väldigt gärna inleda en dialog med politikerna. För det här gäller våra barn och deras möjligheter till en god framtid.

För mer information se Facebook-sidan "Fridays for future Eslöv".

Publicerad 16 October 2019 06:00