Grannen har enligt anmälaren filmat under flera års tid. OBS! Bilden är från ett annat sammanhang.

Grannen har enligt anmälaren filmat under flera års tid. OBS! Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: Adobe Stock

Hörbybo kräver åtgärder av DI mot filmande granne

Övervakningen ska ha pågått under lång tid

HÖRBY.

Grannen ska under lång tid ha filmat med tre fasta kameror mot kvinnans hus och mark samt mot en allmän grusväg. Fallet har tidigare anmälts till Datainspektionen (DI) som inte vidtog några åtgärder. Men kvinnan ger sig inte.

Av
Anja Degerholm

En av kamerorna har funnits på plats under flera års tid och de andra två under cirka ett halvår. Lagen säger att det aldrig är tillåtet att bevaka en grannes tomt utan dennes medgivande. Kvinnan, som är bosatt i Hörby kommun, har även flera gånger polisanmält saken men polisen har lagt ned utredningen i brist på bevis.

– En kamera filmar rätt in i mitt vardagsrum, en annan mot sovrummet på ovanvåningen och den tredje kameran är riktad mot en allmän grusväg som jag och tre grannar delar. Grannen som filmar använder inte ens grusvägen, han vill bara ha kontroll på vad som sker, säger anmälaren, som vill vara anonym, till Lokaltidningen.

DI skrev i sitt tidigare beslut att kvinnan rekommenderades kontakta grannen direkt och begära att övervakningen upphör. Något som kvinnan säger att hon gjorde, både muntligen och skriftligen, som en första åtgärd. När det inte hjälpte anmälde hon till DI och polisen. Hittills har det alltså inte hjälpt. Nyligen gjorde hon en ny anmälan till DI – som snabbt lades ned.

– Jag har skickat tydliga fotografier till DI som visar exakt var kamerorna sitter. Vem ska kunna göra något åt saken om inte tillsynsmyndigheten, säger hon uppgivet.

Om man blir övervakad har man rätt att få information om varför detta sker och även rätt att få ut en kopia på filmen där man förekommer. Om det sker olovligen har man dessutom möjlighet att begära skadestånd.

Publicerad 14 October 2019 09:25