Vardagsrummet har aktiviteter alla dagar i veckan, på tisdagar är det

Vardagsrummet har aktiviteter alla dagar i veckan, på tisdagar är det "Mat & prat". Nina Karlsson och Mikael Olsson lagar falukorv och potatismos med stuvad spenat. Foto: Anja Degerholm

Social samvaro i fokus på nyöppnade "Vardagsrummet" vid Nya torg

Aktiviteter veckans alla dagar

HÖRBY.

En plats dit Hörbyborna kan komma för att umgås. En plats som ska kännas som hemma och inte som någon anonym lokal. Så beskriver väntjänst- och äldresamordnaren Nina Karlsson nya mötesplatsen "Vardagsrummet"vid Nya torg.

Vardagsrummet på Nygatan 32 invigdes i slutet av juni, men det är först nu i höst som aktiviteterna har kommit igång på allvar. Lokalen fick sitt namn efter en tävling på Facebook.

– Det är ett positivt klingande namn. Det här ska vara Hörbybornas nya vardagsrum och det ska kännas som att komma hem till någon, säger Nina Karlsson.

Tankarna på att skaffa en lokal som kunde bli en social mötesplats fanns redan för 1,5 år sedan. Förra hösten skrev kommunen kontrakt för lokalen på Nygatan 32, som tidigare huserat bland annat Pressbyrån och en livsmedelsbutik. Under vintern och våren har den renoverats.

Läs mer:

Syftet med Vardagsrummet är att jobba folkhälsofrämjande för alla ålderskategorier. Det är allt ifrån aktiviteter för ungdomar till seniorer. Nina Karlsson berättar att man samarbetar mycket med sociala föreningar.

– Vi kan erbjuda lokal till de föreningar som inte har tillgång till det, om man har aktiviteter som är för alla kommuninvånare, säger hon.

Det kan till exempel handla om föreningar som Röda korset eller Nattvandrarna. Anhörigföreningen och Demensföreningen har redan haft medlemsträffar i lokalerna. Och studiefrämjandet kommer att ha en kvinnogrupp på söndagar som framför allt vänder sig till nyanlända kvinnor med samhällsinformation och språkträning på programmet.

Kreativ mångfald och Språkcaféet i Hörby är exempel på andra föreningar som kommer att hålla till i lokalerna. Man har även ett nära samarbete med andra sociala föreningar som Länkarna och med kyrkorna.

Nina Karlsson är väntjänst- och äldresamordnare och har sitt kontor på Nygatan 32.

Nina Karlsson är väntjänst- och äldresamordnare och har sitt kontor på Nygatan 32. Foto: Anja Degerholm

Kommunen anordnar också egna aktiviteter, som "Mat & prat" på torsdagar där besökarna själva lagar maten och umgås. När Lokaltidningen är på besök är det falukorv med potatismos och stuvad spenat som står på menyn.

– Istället för att sitta hemma och glo på tv är det mycket trevligare att komma hit och umgås, säger Mikael Olsson, kanslichef på föreningen Runstenen, som är en flitig besökare på Nygatan 32.

Han var med om en mc-olycka i våras och efter att ha legat först på sjukhus och sedan på Solbacken i flera veckor var Vardagsrummet ett välkommet tillskott. Han uppmanar alla som vill träffa andra människor att besöka Vardagsrummet.

– Jag hade själv nästan gett upp tron på ett fortsatt liv efter olyckan efter att ha suttit ensam och orörlig hemma hela sommaren, säger Mikael Olsson.

Läs mer:

Nina Karlsson poängterar att Vardagsrummet inte ska konkurrera med det lokala näringslivet.

– Det är mat och fika till självkostnadspris i samband med aktiviteter. Det är den sociala samvaron som står i centrum, säger hon.

Utbudet av aktiviteter förändras utifrån efterfrågan.

– Vi välkomnar frivilliga eller volontärer som vill göra någon aktivitet utifrån vad man är intresserad av. Det kan till exempel vara ett bokkafé. Det är bara att höra av sig till mig, jag har min arbetsplats här på Nygatan 32, säger Nina Karlsson.

Läs mer:

Program

Exempel på programpunkter:

Måndagar: Allsång för seniorer, Anhörigas café och Solglimten.

Tisdagar: Vänskapscafé med hembakt. Rådgivning och språkträffar varannan tisdag.

Onsdagar: Koordinatorstöd för anhöriga.

Torsdagar: Mat & prat, sittgympa och Demensföreningens medlemsträff.

Fredagar och lördagar: Fältassistenterna har temakvällar.

Söndagar: Kvinnogrupp och söndagsöppet.

Dessutom tillfälliga aktiviteter, se kommunens hemsida för tider och mer information.

Publicerad 13 October 2019 06:00